Gyllene Grynings partiledare förs av polisens anti terror-styrka till rätten i Aten. Foto: Scanpix

Gyllene grynings ledare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I går greps Gyllene grynings ledare Nikos Moihaloliakos och i dag kom beskedet att han kommer att ställas inför rätta. Men vad är Gyllene gryning för slags parti?

Gyllene gryning, som nyligen var Greklands största parti, anklagas för attacker på flyktingar och invandrare.

Men det var först efter mordet på sångaren Pavlos Fyssas som regeringen bestämde sig för att gripa partiledaren och flera andra i partiets ledning.

Men vad står egentligen Gyllens gryning för och varför har man fått så stora framgångar? 

Det handlar ju ändå om ett parti med tydliga nazistiska förtecken och ett land som drabbades hårt av nazistisk ockupation under andra världskriget.

Se Eva Elmsäters reportage här!

”Kriminell organisation”

Anklagelsen mot Nikos Moihaloliakos går ut på att han ska försökt skapa en ”kriminell organisation”.

Enligt BBC har också parlamentsledamoten Ilias Kasidiaris gripits och ytterligare parlamentsmedlemmar är efterlysta. Fler gripanden är att vänta, meddelar polisen. Reuters rapporterar att polis har gett order om att gripa ”dussintals” medlemmar och parlamentsledamöter från Gyllene gryning.

Fler gripna

Utöver Mihaloliakos och Kasidiaris, som även är partiets talesman, har ytterligare två parlamentsledamöter och tio andra medlemmar gripits, uppger polis för Reuters.

De gripna ska under helgen infinna sig vid en domstol för att formellt ta del av anklagelserna.

Gyllene gryning har enligt opinionsundersökningar vunnit platsen som landets tredje populäraste parti, även om partiet har tappat visst stöd efter mordet på Fyssas.

Analytiker har varnat för att partiets popularitet gör eventuella försök att förbjuda det svårt och politiskt farliga.

– Grundlagen ger inga föreskrifter för att upplösa en parlamentarisk grupp, även om det finns bevis för att det är en kriminell organisation, säger Dimitris Kristopoulos, docent i juridik vid Panteion-universitetet i Aten till AFP.

Ledamöter inför rätta

Fem parlamentsledamöter i högerextrema Gyllene gryning i Grekland, däribland partiledaren Nikolaos Mihaloliakos, kommer att ställas inför rätta misstänkta för att tillhöra en kriminell organisation, uppgav en domstolskälla på lördagen.

De fem greps med 15 andra partimedlemmar vid en stor polisinsats och kommer att hållas i förvar tills de ställs inför en undersökningsdomare.

Mihaloliakos och flera andra gripna åtalas även för olaga vapeninnehav.

Razzior efter mord

Mordet den 18 september på antirasistiske musikern Pavlos Fyssas utlöste stor ilska, och en man som gripits för mordet har för polis beskrivit sig som anhängare av Gyllene gryning. Partiet har dock förnekat all koppling till dådet.

Polisen har efter mordet bland annat genomfört räder mot partiets lokaler och stängt av poliser som misstänkts vara anhängare. Poliser grep i tisdags en poliskollega i den västliga staden Agrinio som uppgavs ha arbetat som livvakt åt partiet.

Gyllene gryning har under de senaste månaderna anklagats för en rad attacker mot invandrare och politiska motståndare, inklusive en attack mot medlemmar av Kommunistpartiet tidigare i september där nio människor ska ha skadats.       

Gyllene gryning

 * Det grekiska missnöjespartiet Gyllene gryning (Chrysi avgi) grundades 1985 av Nikolaos Mihaloliakos, som fortfarande är partiets ledare. Officiellt förnekar partiet att man har en nynazistisk agenda, även om partiets symbol bär klara drag av ett hakkors.

 * I maj 2012 valdes partiet för första gången in i Greklands parlament med 7 procent av rösterna och 21 mandat. I det nyval som snabbt utlystes, eftersom ingen regering kunde bildas, minskade stödet marginellt till 6,9 procent och 18 mandat.

 * Opinionsundersökningar tydde nyligen på att partiet var landets tredje största, men stödet har minskat i undersökningar efter mordet på rapparen Pavlov Fyssas. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.