Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under kvällen höll Greta Thunberg tal – och sjöng. Foto: Erika Lager/SVT/Climate live/Fridays for future

Greta Thunberg: ”Politikerna vet exakt vad de offrar”

Uppdaterad
Publicerad

”De bara pratar och tjafsar”. Greta Thunbergs tal under klimatkonserten i Stockholm var en rejäl känga till politikerna.

När Greta Thunberg kallar lyssnar Sveriges musikelit. Under lördagskvällen samlades First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Cherrie och en mängd andra artister på scenen i Kungsträdgården för att uppmärksamma klimatkrisen. 

Flera forskare, talare och aktivister medverkade också under konserten. Däribland Greta Thunberg själv, som i ett tal underströk stundens allvar:

– Klimatkrisen är inte något som kommer att ske i framtiden. Den är här och nu. För varje dag vi fortsätter att ignorera och väljer att inte agera så kommer den krisen att förvärras.

”Vet exakt vad de offrar”

Den svenska klimataktivisten poängterade att vi befinner oss i en existentiell kris som politikerna är väl medvetna om.

– De vet exakt vad de offrar för att fortsätta öka farten och rusa ut över stupet. Låt oss vara helt tydliga med att det nu är ett aktivt val de gör. Ett aktivt val att fortsätta låta förstöringen av våra livsbärande system att ske.

Politikernas sätt att hantera klimatfrågan är långt ifrån tillräckligt, enligt henne.

– De bara fortsätter som förut. De bara pratar och tjafsar för att få det att framstå som att de gör något, men utsläppen ökar fortfarande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Lind, Isabelle Shaba och Ernesto Vera Zavala berättar varför de tagit sig till konserten – och varför de brinner för klimatet. Foto: Erika Lager/SVT

Global konsert

Musikevenemanget Climate live är en global rörelse sprungen ur Fridays for future, Greta Thunbergs numera världsomspännande skolstrejkrörelse för klimatet, och hölls i ett 40-tal olika länder världen runt på lördagen.

– Vi här vet egentligen mycket väl att förändringen inte kommer att komma från politiker. Förändring kommer att ske när tillräckligt många har fått nog. Det är upp till oss att leda den förändringen. Hoppet finns hos folket, hos människor som tillsammans går ut på gatorna och kräver förändring, sade Greta Thunberg från Kungsträdgårdens scen i centrala Stockholm.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet