Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) presenterar den historiska flyktingåtsramningen. Foto: TT

Analys: Partierna tävlar om att hitta metoder för att skicka ut dem som inte har rätt att vistas i landet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är inte lätt att stå på fast grund med principer och värderingar när stämningarna i samhället svänger snabbt som en berg- och dalbana. För inte så länge sedan myntades parollen ”ingen människa är illegal”. Den hörs inte längre. Nu tävlar partierna om att hitta metoder för att skicka ut dem som inte har rätt att vistas i landet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Samhällsklimatet är förstås en spegling av det som händer runt omkring. När den lille pojken Alan Kurdi hittades död på en strand i Turkiet sköljde en våg av generositet och vilja att hjälpa människor i nöd över landet. Politikerna, som ville vara en del av folket, rycktes med. Men när väldigt många, som var som Alan Kurdi och hans familj, kom nära och knackade på vår dörr, hotade systemkollaps enligt samma politiker. Stefan Löfven gjorde sin numera berömda U-sväng och byggde de murar han sagt sig avsky. Nationalstaten och värnandet av välfärden ställdes mot mänskliga rättigheter och ambitionen att ta emot dem som ville bli en del av vårt land. Det är alltid lättare att stå för en generös asylpolitik så länge det inte kommer så många hit som gör anspråk på att få en fristad i Sverige.

Få som höjer rösten

I Sverige finns det 12.500 personer, som har fått besked om avvisning och som har gått under jorden. Och fler blir de i takt med att Migrationsverket avgör asylärenden. Politikerna är överens om att dessa människor måste lämna landet. Att det inte finns något trovärdigt svar på hur det ska gå till är skrämmande för många – inte minst efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Men det är få som höjer rösten och påminner om att 12.500 personer inte är terrorister. Vem säger idag att ingen människa är illegal?

Agenda

Att de som fått beslut om utvisning går under jorden är förstås ingen ny företeelse. Det var en het diskussion om de papperslösa inför valet 2014. Då handlade det om polisens projekt Reva, rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, som syftade till att hitta människor som befann sig i Sverige utan tillstånd. Socialdemokraterna, som då var i opposition, var starkt kritiska. Morgan Johansson tyckte att regeringen borde ge polisen direktiv att jaga brottslingar istället för papperslösa. Miljöpartiet höll det ena krismötet efter det andra. Skulle de bryta samarbetet med Fredrik Reinfeldts regering på grund av Reva och på grund av att den dåvarande regeringen inte ville gå med på Miljöpartiets krav på en generösare flyktingpolitik.

Romsons tårar var en milstolpe

Idag är Miljöpartiet ett helt annat parti än vad det var för fyra år sedan. Åsa Romsons tårar var en av milstolparna på vägen i transformeringen till ett parti där visionerna fått ge vika för kompromissen, som är det nya gröna. Isabella Lövin säger att miljöpartisterna är visionära realister. Men alla är inte med på den nya gröna vågen. Gräsrötterna vill fortfarande flyga högt. Och när Gustav Fridolin gör ett utspel om hårdare tag och fotboja på dem som måste lämna landet talar Grön ungdoms språkrör, Mårten Roslund, om ett sluttande plan. Partisekreterare Amanda Lind försvarar fotbojan tappert. Men skadan är antagligen redan skedd.

I de förestående förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen om hårdare tag i kampen mot terrorism lär Stefan Löfven inte möta några större problem att få med sig allianspartierna. Utmaningen är den egna koalitionspartnern Miljöpartiet, som har identitetsproblem och som brottas mot riksdagsspärren. Frågan för Gustav Fridolin och Isabella Lövin är hur mycket realism de resterande gröna väljarna tål innan de på allvar börjar fundera över varför de ska rösta på Miljöpartiet.

Gröna väljare längtar efter att få höra att ingen människa är illegal.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Agenda

Mer i ämnet