Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaros anhängare har kritiserat valresultatet i flera månader – under söndagseftermiddagen utbröt upplopp och landets kongress stormades. Se de dramatiska bilderna i inslaget. Foto: SVT

Kritik efter stormningen i Brasilien: ”Inkompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor har gripits i Brasília efter att regeringskvarteren stormats. Nu väcks kritik mot att polisen inte tagit i med hårdhandskarna från början. Samtidigt sprids bilder som sägs visa polisen ta selfies på sociala medier.

Tidigt under måndagen kom rapporter om att Ibaneis Rocha, guvernören i det federala distriktet Brasília, tillfälligt får lämna sin post. Anledningen ska vara att han inte anses lyckats förebygga söndagens händelser.

Även polisen på plats får kritik från en brasiliansk journalist som BBC varit i kontakt med.

Carlos Alexandre de Souza, politisk redaktör för tidningen Correio Braziliense, menar att polisen i början av stormningen var ”mycket tålmodig” och ”inte särskilt aggressiv”.

Polismän ska ha försökt hålla folkmassorna bort från regeringsbyggnaderna, men han tycker det tog för lång tid för lokalpolisen att få situationen under kontroll.

Ska ha tagit selfies

I sociala medier sprids bilder som ska visa poliser från platsen med mobiler i händerna under stormningen, något som bland annat Aftonbladet rapporterat om.

På bilderna ska bland annat poliser ses filma sina kollegor, poserandes med tårgasbehållare. På en bild ses en polis fotografera medan demonstranterna rusar över en gräsmatta på väg på regeringsbyggnaden.

Brasiliens president rasar mot dessa uppgifter:

–  Inkompetens, illvilja eller ondska. De poliser som deltog i detta kommer inte gå ostraffade och de kommer inte vara en del av Brasiliens poliskår, eftersom de inte har något förtroende hos de brasilianska folket, säger Lula da Silva till tidningen Globo.

”Läger fulla av terrorister”

Alexandre de Moraes som är domare i landet högsta domstol säger att militären beordrats riva de läger som Bolsonaroanhängare byggt runt om i hela Brasilien:

– Absolut ingenting rättfärdigar existensen av läger fulla med terrorister.

Tidsfristen för rivningarna är 24 timmar och polisen har fått order om att fortsätta arrestera demonstranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormning i Brasilien 2023

Mer i ämnet