Miljöexperten Anders Finnson om resultaten: ”Vi kan inte göra så mycket med de själva, men de behöver komma till användning.” Foto: TT/SVT

Sverige saknar nationell plan för att mäta virushalter i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Metoden att mäta virushalter i avloppsvattnet är ett effektivt verktyg för att tidigt se förändringar i smittspridningen. Men trots uppmaningar från EU-kommissionen saknar Sverige en nationell plan för hur detta ska gå till.

– Folkhälsomyndigheten och regionerna behöver steppa in och komma med en plan, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Flera högskolor runt om i Sverige genomför mätningar av hur virushalterna av SARS-CoV-2, som orsakar covid-19, förändras i avloppsvattnet.

SVT har tidigare rapporterat om variationerna av virushalterna ute i landet. De undersökningar som finns nu hålls bland annat av forskare på KTH i Stockholm samt Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Vi vet att metoderna funkar men det finns inget samlat grepp från myndigheterna, säger miljöexperten Anders Finnson.

I våras uppmanade EU-kommissionen medlemmarna att utveckla nationella planer och verktyg för att kunna spåra coronaviruset och dess olika mutationer. Detta för att kunna dela med sig av informationen genom hälsomyndigheterna.

Utmärkt varningsindikator

Miljöexperten Anders Finnson menar på att resultaten av virushalterna i avloppsvatten kan ge en tidig och snabb indikation på hur smittan bland människor ser ut.

– Man kan spåra RNA-molekyler genom kemiska analyser i vattnet och då också ana upp- och nedgångar i tidigare skede, innan speciellt många människor hunnit testa sig. Det är en utmärkt varningsindikator.

Finland är ett av de länderna som redan har hunnit utveckla en plan. Där tas det prover varje vecka från landets största fem till sex reningsverk, berättar miljöexperten. Ytterligare 23 reningsverk testas med längre mellanrum på 2 till 4 veckor.

– Där kan man se hur smittspridningen bland befolkningen ser ut i jämförelse med avloppsvatten. Informationen kommuniceras ut genom den finska Folkhälsomyndighetens webb.

Plan bör finnas senast 1 oktober

Enligt EU-kommisionens rekommendation bör medlemmarna ha en färdigställd plan senast den 1 oktober. Svenskt vatten ser framemot att en övergripande nationell strategi skapas.

– Vi kan ju starta igång med detta med bara några dagars varsel. Vi behöver bara veta vilka reningsverk som ska undersökas, hur vi ska ta proverna och till vilket upphandlat laboratorium det ska skickas till.

När SVT ställer frågan till miljö- och klimatministern Per Bolund om hur det kommer det sig att Sverige ännu saknar en plan på riksnivå, svarar Per Bolunds pressekreterare så här:

”Just nu bereds frågan om hanteringen av Europeiska kommissionens rekommendation inom regeringskansliet. Beslut väntas i närtid.”

Kan fungera som en ”early warning”

Samtidigt håller Folkhälsomyndigheten på att utvärdera metodens känslighet och diskuterar vad eventuella undersökningar av coronaviras i avloppsvatten skulle ge för effekt.

– Vi är fortfarande lite osäkra på vad det är man vill upptäcka med den här överbevakningen. Vi avvaktar kunskapsläget och ser att med den omfattande testning som vi har idag så kan vi följa smittspridningen väl genom det, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.