Lena Hallengren (S) och Annie Lööf (C) i debatt om personlig assistans

Publicerad

Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) debatterade LSS-lagen med Centerpartiets partiledare Annie Lööf och stämningen var bitvis hård i Aktuelltstudion.
– Det vänder sig i hela kroppen på mig när vi måste bygga barnboenden, sade Annie Lööf.

Sen 2016 har Försäkringskassan blivit tuffare i sina bedömningar efter sparkrav från regeringen – bland annat efter att kostnaderna för assistansen ökat kraftigt.

Försäkringskassan har tolkat vägledande domar så att allt färre fått rätt till assistans och drabbade familjer beskriver det som att de hamnat i en omöjlig situation. Regeringen backade och tog bort sparkravet i april i år.

Lööf: ”Var är S solidaritet?”

– Det blev inte bra. Men kommuner har heller inte rätt att neka någon rätten till assistans med hänvisning till ekonomin, säger Lena Hallengren som menar att hon tillsammans med ”seriösa” riksdagspartier vill lösa situationen genom att förändra lagstiftningen efter valet.

Annie Lööf svarade på den utsträckta handen genom att gå till attack.

– Det bristande ledarskapet förvånar mig. Det är många som funderat på var Socialdemokraternas solidaritet har tagit vägen de senaste åren. Det här är inget nytt och vi har sett de här fallen under flera år.

– Det vänder sig i hela kroppen på mig när vi måste bygga barnboenden i Sverige, för att staten sviker, sade centerledaren, och hänvisade till de institutioner som byggs och som SVT Nyheter berättat om tidigare.

Vänder sig till kommunerna

Barn- och äldreministern hänvisade då till att det är bedömningarna i kommunerna som lett till det, inte regerings politik.

– Vi måste ha en lagstiftning som ger dem rätt, och kommunerna har ingen rätt att neka någon invånare det man har rätt till, sade Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 20 april 22.45