Gustav Edman har levt ett mansfritt år. Foto: SVT

Han har haft ett helt mansfritt år

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Edman tröttnade på att all inspiration kom från män. Så han gjorde slag i saken, och i dag avslutar han sitt helt mansfria år. – Jag är en väldigt svart-vit person, och det här var ett sätt att verkligen få till en förändring, berättar han för SVT.

Manliga regissörer bakom filmerna han såg, manliga författare som skrivit böckerna i bokhyllan, män och åter män i de sociala flödena. Till slut lessnade Gustav Edman. Det var då nyårslöftet, av det något ovanliga slaget, väcktes till liv.

– Jag har helt ekelt inte sett några filmer regisserade av män, inte lyssnat på musik framförd av män, inte läst böcker skrivna av män. Jag har blockerat alla män i mina flöden på Facebook.

”Gav mig en skev världsbild”

Ett något drastiskt beslut kan tyckas, men Gustav Edman ville få till en förändring.

Det var förra hösten som han upptäckte att det mesta av inspirationskällorna var just bara män som dök upp i hans dagliga flöden av kultur.

– Jag tror ju att det gav mig en ganska skev världsbild, berättar han.

Inte svårt

Att leva mansfritt har inte varit svårt, säger Gustav Edman. Och längs vägen har han fått många insikter – och människor i hans närhet har även märkt av förändringar.

– Många har sagt att jag varit mer förbannad på saker och ting. Jag har varit arg på hur det ser ut, vissa områden är väldigt skevt fördelade, säger han och fortsätter:

– Mycket av den kultur jag tagit del av innan har jag suttit och nickat med i. Det har varit mycket vanligare i år att jag skakat på huvudet och tänkt att ”det här har jag inte reflekterat över, såhär har jag inte sett det”, eller ”det här har över huvud taget inte funnits i min värld”.

Fått ny inspiration

När nu 2015 står för dörren tänker Gustav Edman ta tillbaka det manliga släktet i sitt liv och lyfta blockeringarna på Facebook.

Men han tror ändå inte att allt kommer att bli sig likt.

– Jag har fått mycket inspirationskällor och fler människor som inspirerar mig, och det gör att saker kommer att ha förändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.