Bebisliv istället för adrenalinkickar i den kriminella världen – hör Aweiz Abdulkadirs berättelse. Foto: Emil Larsson/SVT

Han bytte bankrån mot blöjbyten – startar pappagrupp i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Aweiz Abdulkadir Mahamud växte upp i Stockholmsförorten Tensta och levde på att råna och göra ”en massa andra dumheter”, som han säger. Men sonens födelse blev en vändpunkt.

Hans egen pappa flyttade tillbaks till hemlandet Somalia för 10 år sen och Aweiz växte upp utan någon riktigt bra manlig förebild. Han slog in på den kriminella banan, rånade värdetransporter och banker och satt i fängelse i fyra år. För honom är de frånvarande papporna den kanske viktigaste förklaringen till att unga killar blir kriminella. 

– Vi vill göra det mer attraktivt att umgås med sina barn. Det är en väg ut, om man antar den utmaningen. Vi vill lära oss det mänskliga sättet att leva, säger Aweiz Abdulkadir Mahamud.

”Jag visste inte hur man byter blöja”

Nu har han en son på nio månader och han är med och startar en pappagrupp för nyanlända i Tensta-Rinkeby. Ansvarstagande pappor är en nyckel till en bättre samhällsutveckling, menar han. Och de behövs inte minst när barnen är små och kräver mycket omvårdnad.

– Vi ska lära ut hur man byter blöja. Jag visste inte hur man byter blöja alls, överhuvudtaget, säger han.

Se Aweiz Abdulkadir berätta i videoreportaget av Anna-Klara Bankel och Emil Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.