Mamans organisation har hittills hjälpt frige nära 140 kvinnor. Foto: SVT

Han hjälper sexslavar komma loss från IS

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensaren Steve Maman bildade organisationen CYCI som hjälper sexslavar att bli fria från terrororganisationen IS. Men organisationen är kontroversiell och kritiker menar att Maman bidrar med finansiering till terrornätverket.

När Steve Maman såg tv-bilderna på de yazidiska flickor som Islamiska staten, IS, öppet sålde som sexslavar blev han besatt.

– Jag kunde inte tänka på nåt annat, hur ofattbart grymt det var, de hålls som djur i bur och blir våldtagna flera gånger om dagen. Det påminner mig om Förintelsen, tillfångatagna människor utan hopp. Jag kände att jag måste göra något.

Korrespondenterna

Han bestämde sig för att organisera fritagningar av de flickorna.

Steve Maman är av judisk härkomst och driver ett framgångsrikt företag i Montreal, Kanada. Han är född i Marocko men flyttade som barn till Kanada. Och det är hans judiska tro, hans arabiska rötter och affärskontakter i Irak som sammantaget fick honom att bestämma sig.

– Från min uppväxt i Marocko har jag med mig en mycket ljus bild av islam. Jag anser inte at IS representerar den muslimska tron, berättar han när han tar emot i sitt palatsliknande hem i Montreal med blanka marmorgolv, pelare och enorma kristallkronor.

– Jag tänkte att om inte jag gör något, vem kan då ingripa? Jag lever ett privilegierat liv här i Kanada, jag bedriver affärer i Mellanöstern.

Ett team förhandlar med IS

Han köper upp gamla veteranbilar av förmögna personer och kungafamiljer och säljer sen till personer i väst. Tack vare det har han ett brett kontaktnät i Irak.

Han bildade CYCI som står för ”The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq”. Med hjälp av före detta amerikanska militärer i Irak organiserar han fritagningar av tillfångatagna flickor och kvinnor.

De har ett team med skottsäkra bilar som förhandlar med de män som håller flickorna fångna. Pengarna samlas in via Facebook, hittills har nära sju miljoner kronor samlats in, det mesta går åt till att garantera säkerheten för de som arbetar inne i IS kalifat.

Hittills har de lyckats få nära 140 kvinnor fria enligt Maman och han hävdar att det inte sker någon betalning. Hans kritiker pekar på risken att han genom att köpa loss flickorna indirekt finansierar IS, en kritik han tillbakavisar.

– Det har snarare varit förvånansvärt lätt. Har man våldtagit en ung kvinna varje dag i ett års tid så är hon psykiskt helt förstörd, de vill bli av med henne, säger han torrt.

Ifrågasatt arbete

Men hans arbete är inte okontroversiellt. Kurdiska yazidier har utmanat Steve Maman och CYCI och krävt bevis att de har friat så många som de hävdar.

Från att ha hyllats som vår tids Oscar Schindler så har bland annat den franska dagstidningen Le Figaro och nätsajten Vice ifrågasatt om CYCI uppnått de resultat som de hävdar.

– Vi kan inte avslöja flickornas identitet, det vore en dubbel kränkning, förklarar han.

Istället bjuder han in tv- team, senast från Israel och Kanada, att vara med och dokumentera frigivningarna, bilder som finns på CYCI:s Facebooksida men där flickornas identitet maskeras.

I dag hålls enligt FN uppskattningsvis 1.700 flickor och kvinnor kvar som sexslavar i Mosul med omnejd.

Fakta

Hela världen talar om att stoppa IS, men de som verkligen gör något är inte så många. Korrespondenterna ikväll om dem som tar striden mot IS, SVT 2 klockan 20 och i svtplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet