Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad innebär det nya handelsavtalet? Det sammanfattar förbundsordförande Linda Palmetzhofer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handelsstrejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Handelsanställdas förbund har kommit överens med arbetsgivaren Svensk Handel om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses den strejk som skulle ha inletts imorgon förmiddag.

– Vi är otroligt stolta och väldigt nöjda, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer vid en pressträff.

-Avtalen innebär att vi får löneökningar i linje med andra avtal och en låglönesatsning, fortsätter hon.

Handels har under hösten förhandlat om ett nytt kollektivavtal med Svensk Handel. Efter att förhandlingarna strandat varslade Handels i förra veckan om strejk för 5 000 av sina medlemmar från och med den 13 november klockan 10.00.

I förhandlingarna har Handels bland annat krävt en låglönesatsning i linje med den som parterna inom industrin kommit överens om. Enligt Handels ordförande Linda Palmetzhofer är en sådan satsning en jämställdhetsfråga.

Det nya avtalet innebär bland annat att heltidsanställda får en löneökning på sammanlagt 1 354 kronor fram till den 31 mars 2022, vilket motsvarar en löneökning med 5,4 procent. Avtalet innebär även att de båda parterna ska se över frågorna om allmän visstid och obekväm arbetstid. Dessutom sänks åldern från när arbetsgivaren börjar betala in pensionsinbetalningar till 22 år från 24 år under avtalsperioden.

”Lättade och glada”

Även motparten Svensk Handel, som tidigare har kallat Handels varsel för ”oansvarigt” då coronakrisen och tuffa restriktioner slagit hårt mot handeln, är nöjda med avtalet.

– Vi är lättade och glada över att vi har tecknat det här avtalet och att vi har kunnat undanröja ett hot om strejk, säger Svensk Handels vd Karin Johansson som tillägger att en strejk antaligen hade tvingat många företag att stänga igen och gjort många anställda arbetslösa.

– Handeln har under nio månader befunnit sig i en kris, säger hon.

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer