Foto: TT

Här är 24-åringen som jagas för lastbilsdådet i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Tyska åklagare publicerar nu namn och bild på Anis Amri, den 24-årige man som eftersöks för attacken med lastbilen mot en marknad i Berlin tidigare i veckan. Han uppges vara beväpnad och farlig, och en belöning på 100.000 euro har utfärdats för hans gripande.

Federala åklagare i Tyskland går nu ut med namn och bild på den 24-årige tunisiern Anis Amri som är internationellt efterlyst misstänkt för lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin i måndags.

Mannen ska ha haft flera olika alias, som alla finns med i den efterlysning som har skickats ut till polismyndigheter runt om i Europa. Utöver olika namn ska han även ha påstått sig vara av egyptisk och libanesisk nationalitet.

Reste till Tyskland 2015

Enligt den tyska tidningen Bild ska han ha haft tillgång till flera olika pass. Anis Amri ska ha sökt asyl i Tyskland i april i år, men fått avslag och utvisats.

Mannen ska ha rest till Italien 2012 och tre år senare, i juli 2015, vidare till Tyskland. Han ska ha uppehållit sig i staden Kleve i delstaten Nordrhein-Westfalen samt i Berlin, men gått under jorden i december.

Beväpnad och mycket farlig

I efterlysningen uppges också att Amri anses vara beväpnad och mycket farlig. En belöning på 100.000 euro (en knapp miljon svenska kronor) har utlovats för tips som kan leda till mannens gripande.

Samtidigt som man går ut med efterlysningen på Anis Amri betonar polisen att man ännu inte har klarlagt att det rör sig om ett terrordåd eller att Anis Amri är den som är ansvarig för dådet.

Hittade id under förarsätet

Utredning kom Amri på spåret efter att ha hittat en tunisisk id-handling under förarsätet i lastbilen som rammade marknaden.

Det skulle visa sig att tunsiern ska ha stått under övervakning en tid. Bland annat har hans telefon avlyssnats.

I början av året ska polisen ha klassat honom som en så kallad ”Gefährder”, ett uttryck som används för personer som tros kunna utföra attacker och som regelbundet kontrolleras av polis, skriver Spiegel. I en hemlig utredning kring honom förekommer fraserna ”trolig koppling till IS” och ”intensiv kontroll av personen”.

Vapenköp och droger

Enligt nyhetsbyrån AP fick polisen tips om att mannen planerade ett inbrott för att finansiera ett köp av automatvapen som skulle användas i ett attentat. Han ska även ha varit inblandad i droghandel i en Park i Berlin. Enligt Bild är han också sedan tidigare misstänkt för misshandel.

I november ska hans namn ha figurerat i diskussioner på ett möte hos det tyska antiterrorcentret GTAZ, skriver nyhetsbyrån DPA.

Svenska Säpo vill inte kommentera

Svenska Säpo vill inte svara på om man hjälper till att söka efter den misstänkte 24-åringen eller om de vidtagit några andra åtgärder efter dådet i Berlin.

– Vi har ett samarbete med andra europeiska säkerhetstjänster, men hur, var och när går vi inte in på, säger Karl Melin, pressekreterare på Säpo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.