Här plockar Estelle och Kronprinsessan skräp i skogen – för miljöns skull

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det World Cleanup Day, tusentals svenskar väntas ge sig ut och plocka skräp. Två som hjälper till att hålla Sverige rent är Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

– Jag är uppvuxen med att skräp inte ska vara i naturen och en pappa som alltid har irriterat sig och plockat med sig, så för mig är det fullkomligt naturligt, säger kronprinsessan Victoria till TV4.

Håll Sverige Rent organiserar i dag svenskarna i den internationella temadagen World Cleanup Day. Och att ämnet engagerar märks tydligt. Redan har över 13 000 volontärer runtom i landet anmält sig att hjälpa till.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, säger till TT att det vanligaste som kommer att möta dem är engångsprodukter och fimpar. 

– Det handlar om vår urbana livsstil. Vi äter och dricker och droppar vårt skräp, säger hon.

Hälsningen till svenskarna: Var med du också

Kanske har kronprinsessans uppmaning bidragit till den stora uppslutningen. I en video på Kungahusets Instagram-sida skickar hon en hälsning till svenska folket:

”I dag är det Håll Sverige rent-dagen. Var med du med och manifestera att skräp inte ska finnas i naturen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.