OMXS-index spräckte rekordgränsen under förmiddagshandeln. Foto: Stina Stjernkvist/TT

ANALYS: Har Reddit-rebellerna gjort det igen?

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det är finansiell anarki, någon kommer råka illa ut”, säger en ärrad ädelmetallshandlare till Financial Times efter de senaste häftiga kursrörelserna. Förra veckan var det Gamestop, nu rapporterar många medier att  silver är Reddit-rebellernas nya måltavla. Men på forumet tillbakavisar många det som en avledningsmanöver.

Alexander Norén

Techkorrespondent

Priset steg. Upp över 10 procent på måndagen, till högsta på åtta år. Hade Reddit-rebellerna gjort det igen? Har småspekulanterna genom sin samordning på nätet lyckats fälla ett ännu större villebråd denna gång, mitt framför ögonen på de stora finanshajarna? Det var storyn i alla fall. Men allt som glimmar är inte silver.

Många tillsammans

Myror kan flytta sten. Tillräckligt många, tillräckligt koordinerade, så går det. En fascinerande bedrift att så många småspekulanter kunde pressa upp Gamestop-aktien och andra så pass mycket så snabbt. Genom ett nätforum. Många ärrade finansrävar blev förbluffade och förskräckta över att se myror flytta sten för första gången.

Men det handlade ändå om en enskild aktie som inte hade så stort börsvärde. Därtill var den massivt ”blankad”, så när kursen sticker iväg uppåt tvingas blankarna som satsat på nedgång köpa på sig den för att skydda sig mot förlust, vilket driver priset ytterligare uppåt. Gamestop var en tacksam måltavla.

Tuffare med silver

Silver är en annan sak. Det omsätter mångfalt mer pengar på världsmarknaden, det krävs betydligt mer pengar för att sätta silverpriset i rörelse. Det är tveksamt om spekulanterna i Reddit-forumet verkligen kan skapa en sådan prisuppgång. Dessutom ifrågasätts på forumet att det skulle funnits någon hype av silver där. De inlägg som handlat om det säger man planterats där av botar, automatiskt. En del inlägg pekar ut hedgefonder med investeringar i silver som aktörerna bakom de inlägg som handlat om köp av silver. 

Så vad är sant? Att r/WallStreetBets blivit en maktfaktor. Som kan utnyttjas både för ”äkta” åsikter och för att plantera rykten. Både små som stora spekulanter har anledning att hålla koll på snacket där. Det kan uppenbarligen driva kurser.

Finns det någon gräns för vilka tillgångar vars värde kan sättas i gungning av en rörelse på nätet? Egentligen inte, om stora spelare hakar på i en följa John där man tror att John kan få många med sig. Allt handlar om trovärdigheten bakom inläggen i forumen, om de som deltar där verkligen kommer “put their money where their mouth is”. Eller om det är rykten som sprids för att få det att verka som att det är en ny folklig räd på gång. Allt som glimmar är ju inte silver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.