Här skjuter Turkiet tårgas mot grekiska gränsstyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt mer spänt vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Enligt uppgifter till Reuters använde grekerna först vattenkanoner för att skingra migranter vid gränsen, varpå turkiska styrkor svarade med tårgas mot de grekiska trupperna.

Oroligheterna vid gränsen fortsätter alltså. I veckan har Grekland använt tårgas mot migranter på den turkiska sidan, och nu har alltså Turkiet svarat med tårgas mot grekiska styrkor.

Upprörda migranter ska också ha kastat sten mot de grekiska trupperna, enligt nyhetsbyrån AFP.

På fredagen anklagade grekiska myndigheter sina turkiska motsvarigheter för att ha delat ut verktyg till migranterna att använda för att ta sig igenom stängslet.

– Turkisk polis hjälper migranter att ta sig över gränsen, hävdade en grekisk myndighetsperson till AFP.

Oro på de grekiska öarna

En del migranter har lyckats ta sig till grekiska öar efter det att Turkiet deklarerade att man öppnat sina gränser mot EU. På ön Lesbos, som redan hade tiotusentals migranter och flyktingar, växer nu missnöjet hos lokalbefolkningen och rapporter kommer om att hjälparbetare attackeras.

Den grekiska tidningen Kathimerini rapporterar att Grekland ökar beredskapen för att fler migranter kan ta sig till öarna Farmakonisi, Agathonisi och Kastellorizo.

Grekland har sagt att migranter som kommit in i landet från den 1 mars och framåt ska samlas i ett läger på fastlandet och skickas till sina hemländer utan att få möjlighet att söka asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.