Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Premiärministerns residens står i lågor. Foto: TT

Demonstranter satte eld på premiärministerns residens

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen stormade demonstranter presidentpalatset i Sri Lanka i protest mot landets styre. Nu har man även satt eld på premiärminister Ranil Wickremesinghes privata residens som står i full brand.

Tusentals demonstranter har tagit sig in i president Gotabaya Rajapaksas residens i huvudstaden Colombo för att kräva hans avgång. Flera av dem har lagt upp bilder och videor på sociala medier inifrån huset där de ses bada i palatsets swimmingpool och ta bilder inifrån sovrummet. Presidenten uppges befinna sig i säkerhet.

Nu har demonstrationerna även tagit sig till premiärminister Ranil Wickremesinghes privata residens. Här har man brutit sig in på ägorna och satt eld på huset som nu står i full brand enligt lokala medier. Demonstranterna ska även ha setts vandalisera premiärministerns privata bilar.

Premiärministern var inte på plats när demonstranterna bröt sig in och han har nu flyttats till en säker plats enligt regeringskansliet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder av demonstranterna inne i presidentpalatset. Foto: TT/Newswire

Skenande inflation och brist på mat

Sri Lanka har i månader haft brist på mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.

Under de senaste månaderna har missnöjet i landet därmed vuxit sig starkare och Sri Lanka befinner sig i sin djupaste ekonomiska kris på årtioenden. En kris som flera demonstranter skyller på president Rajapaksas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.