Här träffar raket israelisk motorväg – våldet trappas upp i området

Publicerad

Efter att en ledare inom en väpnad islamistgrupp dödats i en lufträd, Baha Abu al-Ata, har våldet i Gaza-området trappats upp. Enligt Israel har 220 raketer avfyrats från Gaza som hämnd, men att landets robotförsvar ska ha stoppat 90 procent av attackerna.

Oroligheterna ökade efter att en israelisk lufträd, tidigt i tisdags, dödade 42-årige Baha Abu al-Ata, som var ledare för islamistgrupperingen Islamiska jihad. Israel har även bekräftat att man genomfört flera andra attacker mot mål i Gaza, som man menar tillhöra Islamiska jihad.

Palestinska myndigheter uppger att totalt 16 personer har dött i den senaste våldsspiralen, varav sex stycken under onsdagen.

Enligt Israel var Baha Abu al-Ata inblandad i mycket av den senaste tidens raketeld och drönarattacker från Gaza och han anklagas också för att ha planerat ytterligare attacker.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver honom som ”en tickande bomb”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.