”Hoppas att jag inte lever då” – se när de två uppfödarna möts för att diskutera blandrashundar. Foto: Mötet/SVT

Hård debatt om blandrashundar: ”Förstör de riktiga raserna”

Publicerad

Efterfrågan på hundar sköt i höjden under pandemin, vilket har blåst liv i en konflikt som delar hundvärlden i två: De som skaffat renrasiga hundar, och de som valt blandraser. 

– En blandras ska vara någonting som man köper när man inte har råd att köpa en riktig rashund, säger hunduppfödaren Marianne Blomqvist. 

Många vittnar om en hård ton i hundvärlden när det kommer till diskussionen om ren- eller blandrashundar. När kronprinsessan Victoria förra sommaren skaffade en blandrasvalp höjdes röster om att Kungen skulle fråntas titeln som Svenska Kennelklubbens högsta beskyddare. Hovet såg valet av hundras som en privat angelägenhet och valde att inte kommentera diskussionen. TV4 har flera gånger mötts av ilska på sociala medier när de visat upp blandrashundar i programmet Nyhetsmorgon.

Ser det som en skadlig trend

En av kritikerna till blandraser är Marianne Blomqvist, Trollhättan. Hon har fött upp renrasiga hundar i över 65 år och menar att populära blandraser som labradoodle och cockerpoo är en skadlig trend som förstör de traditionella raserna. Dessutom, menar hon, är osäkerheten större sett till ärftliga sjukdomar om man köper en blandras. 

– Vi har 360 raser. De har en uppgift, de är framavlade, och vi kan inte blanda dem med någon annan ras för då förstör vi det, säger hon i SVT:s Mötet.

Motståndaren: ”Stark inavel”

Cajsa Stålhammar föder upp labradoodles, en blandning mellan labrador och pudel, i sitt hem utanför Lund. Hon anser att många renrasiga hundar avlas för syften som inte passar den moderna hundägaren idag – och att risken för inavel dessutom är stor. 

– På en blandras är det den stora genetiska variationen som är dess styrka och som gör aveln hållbar. Inom renraser har man blivit av med den variationen genom ganska stark inavel, säger hon.

Villl du se hela programmet om hundkonflikten? Se Mötet måndagen den 17 maj klockan 21:45 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.