Ett syriskt flyktingbarn i ett läger i Turkiet. Foto: TT

Hård press på asylrätten för att stoppa flyktingström

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

EU:s ledare vill stoppa flyktingströmmen via Turkiet till Grekland, skicka tillbaka de allra flesta till Turkiet och samtidigt säger de att internationella regler om asyl ska följas. En svår nöt att knäcka vid dagens EU-toppmöte i Bryssel, och frågorna hopar sig om detta kan genomföras.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Sedan Grekland blivit en återvändsgränd för människor som kommer via Turkiet, så är EU-ländernas plan att i stort sett alla som kommer ska skickas tillbaka till Turkiet. Sedan ska EU-länderna ta emot syriska krigsflyktingar direkt från läger i Turkiet. Lika många syrier som Turkiet tar tillbaka ska EU ta emot från Turkiet på laglig direktväg.

Människor från länder som Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak och Nordafrika får Turkiet bedöma vad som ska hända med.  EU:s ledare talar om att stoppa smugglare och livsfarliga båtfärder.

Krävs domare och boenden

EU-kommissionen har utarbetat ett underlag inför dagens toppmöte. Kommissionen skriver att varje person som kommer till Grekland ska få en ”individuell prövning”. Det skulle innebära en möjlighet att överklaga och Grekland behöver därför anställa fler domare och ordna boenden för dem som ska prövas.

Det har nämnts att i princip alla utom kurder ska skickas tillbaka, kurder befaras inte få en rättssäker behandling i Turkiet.

Oklart om asylrätten värnas

Frågetecknen är många. Kommissionen hoppas att en individuell prövning i Grekland ska kunna ske på en vecka, hittills har asylprövning tagit mer än ett år i Grekland. 

Svenska kommissionären Cecilia Malmström har varit med och sett till att minimiregler för asyl införts inom EU, och i dessa regler stadgas att alla ska ha rätt till tolk på sitt språk, kontakt med UNHCR och rätt till juridiskt ombud.

Klarar Grekland att ordna ett sådant förfarande på så kort tid som står till buds? EU-kommissionen skriver att Turkiet måste ändra sin asyllagstiftning, men hur snabbt kan det ske?

Oklart vem i EU som vill ta emot

EU-kommissionen säger att tidigare beslut om omfördelning av drygt 70.000 personer ska användas för att alla EU-länder ska hämta syriska krigsflyktingar direkt från Turkiet. 

Den tidigare beslutade omfördelningen av 160.000 flyktingar från Grekland och Italien har knappt kommit i gång och frågan är om EU-kommissionen får med sig motvilliga länder som Ungern och Slovakien på att ta emot syrier direkt från Turkiet.

Stopp för svenskt förslag

Kommissionens förslag i dag att använda beslutade kvoter för att hämta syriska flyktingar direkt från Turkiet verkar också betyda stopp för den svenska regeringens förslag att flyktingar ska omfördelas från Sverige till alla länder.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i december att Sverige tagit emot så många att flyktingar borde omfördelas till andra EU-länder. Men med dagens förslag från EU-kommissionen verkar omfördelning från Turkiet mer akut än den svenska regeringens önskemål.

Individuell prövning?

En kärnfråga vid EU-toppmötet är vad ”individuell prövning” av asylskäl i Grekland innebär innan en person skickas tillbaka till Turkiet. Är det ett skydd enligt internationell asylrätt eller en luddig term som EU-ländernas ledare kan gömma sig bakom?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.