Hemtjänstpersonal i Kiruna jobbade utan skyddsutrustning med covid-19 smittad

Uppdaterad
Publicerad

Det första covid-19 sjukdomsfallet har konstaterats i ett hem som hemtjänsten i Kiruna besöker dagligen. Nu finns oron att personal kan ha smittats av coronaviruset.

Hemtjänstanställda har vårdat en brukare vars make har varit sjuk med symtom som man får vid covid-19.

Trots påtryckningar till arbetsgivaren Kiruna kommun så har inte personalen fått tillgång till skyddsutrustning. Arbetsgivaren menade att de inte behöver vistas i samma rum som maken när de hjälpte brukaren att få vård.

Coronaviruset i Norrbotten

Smittan konstaterad

Maken har nu konstaterats för covid-19 sjukdom och facket och hemtjänstpersonal är kritiska till hur Kiruna kommun skött hanteringen av smittorisken för både personalen och brukarna inom hemtjänsten och äldreboenden.

”Varför ljuger de?”

– De har skyddsutrustning att använda då det är befogat. Enligt de generella riktlinjer som vi jobbar efter så använder vi skyddsutrustning vid misstänkt eller konstaterad smitta, säger Håkan Dahlqvist socialchef Kiruna.

– Varför ljuger de? Det fanns inga skyddskläder eller masker. Det  enda som fanns var handsprit. Nu är hemtjänstpersonalen oroliga att de har spridit smitta till andra brukare, säger Gunilla Eliasson huvudskyddsombud vid Kommunal i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet