Foto: TT / Jacquelyn Martin

Historisk abortlag träder i kraft i Texas – kliniker väntas stänga

Publicerad

Det beskrivs som den hårdaste abortlagen sedan 1973.

Lagen, som förbjuder alla aborter efter sex veckors graviditet, träder nu i kraft i delstaten Texas i USA.

En lag som förbjuder aborter efter sex veckors graviditet börjar gälla i den amerikanska delstaten Texas i dag, rapporterar flera amerikanska medier.

Lagen undertecknades i maj men förväntades lyftas av den högsta domstolen innan månadsskiftet. Det gjordes aldrig, vilket innebär att lagen kommer börja gälla vid midnatt, lokal tid.

Abortkliniker väntas stänga

Lagen är den hårdaste i sitt slag sedan 1973, då fallet Roe vs Wade ledde till allmän aborträtt för amerikanska kvinnor. Enligt lokala aborträttsgrupper strider lagen mot den amerikanska konstitutionen.

– Patienter kommer att behöva resa över delstatsgränser mitt i en pandemi för att ta del av sjukvård som de har rätt till. Många kommer inte ha råd med det. Det är hjärtlöst, samvetslöst och olagligt, säger Nancy Northup som driver organisationen Center for Reproductive Rights till ABC News.

Eftersom mellan 80 och 95 procent av alla aborter i delstaten sker efter sjätteveckan förväntas många av Texas abortkliniker att stänga inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer