Forskaren Deborah Persaud presenterade de lovande resultaten i bekämpningen av hiv. Foto: Scanpix

Hiv-smittat barn botat

Uppdaterad
Publicerad

Läkare i USA har lyckats bota ett hiv-smittat spädbarn.

Läkarna började ge flickan, som är född i delstaten Mississippi, tre läkemedel när hon var 30 timmar gammal innan blodtest hunnit visa på smitta och virus börjat dela sig.

Framgången kan bli banbrytande för vård av hiv-smittade spädbarn.

Resultatet presenterades på en infektionskonferens i Atlanta på söndagen av doktor Deborah Persaud från John Hopkins Children' s center i Baltimore.

Deborah Persaud har lett undersökningen av flickan efter behandlingen. Enligt henne är barnet ”funktionellt botat” även om alla spår av viruset inte är fullständigt avlägsnade.

Hiv kan orsaka immunbristsjukdomen aids.

Enligt specialister vid konferensen är framgångarna i behandlingen av flickan lovande, inte minst för de delar av Afrika där alltför många barn föds med hiv-virus.

Flickan som nu är 2,5 år mår bra även om läkarna inte kan räkna bort risken att viruset dyker upp senare i livet. Det här är andra gången läkare lyckas bota ett barn som fötts med hiv.

Hoppas på bot

– Det betyder att man bör fortsätta att forska kring bot. Det här var ett specialfall men bot för många är vad vi forskare hoppas kunna åstadkomma så småningom, säger Jan Albert, professor på Karolinska institutet.

– Det finns väldigt många smittade i världen så det vore fantastiskt om det gick, säger han. 

Jan Albert påpekar att medlen till forskningen kring hiv i Sverige har sjunkit de senaste åren.

– Där hoppas vi att det ska bli en bättring, säger han.

Modern var inte behandlad

När flickan föddes i juli 2010 hade läkarna precis funnit att hennes mor var hivpositiv. Modern hade då inte blivit behandlad med några mediciner och läkarna visste därför att risken var stor att barnet bar på smittan, och tester som gjordes inom de första två dygnen bekräftade att flickan var infekterad.

Hennes immunsystem reagerade dock omedelbart på behandlingen, och mängden av viruspartiklar minskade successivt ända tills läkarna 29 dagar efter hennes födelse kunde konstatera att viruset verkade ha försvunnit helt från hennes blod.

Behandling i 18 månader

Hon fick sedan behandling i 18 månader. Efter ytterligare 10 månader testades hennes blod på nytt och när läkarna inte heller då fann några spår av hiv, förstod de att de hade ett mycket ovanligt fall framför sig.

Forskarna granskade noga alla tänkbara ställen där hivvirus brukar gömma sig, exempelvis de så kallade CD4 T-cellerna, en viss typ av immunceller som är kända som reservoarer för hivvirus. Men inga spår av viruset kunde hittas.

Frågan är nu hur pass typisk flickan är. Fler tester behöver göras för att se om behandlingen skulle ha samma effekt på andra barn. I bästa fall kan resultatet förändra hur högriskbarn behandlas i samband med födseln.

– Att det går att förhindra att ett nyfött barn smittas med hjälp av hiv-läkemedel är inget nytt. Men i det här fallet verkar det som om den här flickan har smittats före förlossningen, och i så fall är det klart intressant eftersom det innebär att man har lyckats bota och inte bara förhindrat smitta, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet i Solna.

Sluta inte ta medicin

Forskarna understryker att ingen ska sluta ta sin medicin mot aids på grund av framgångarna i behandlingen av den lilla flickan.

– Vi kan inte lova att bota spädbarn som är smittade. Men vi kan lova att i de allra flesta fall hindra att smitta överförs från modern till barnet under förutsättning att mödrarna blir testade under graviditeten.

Fakta: Vissa bättre rustade mot hiv

  • Hiv, humant immunbristvirus, förstör eller skadar celler i kroppen som är nödvändiga för immunförsvaret. När det försvagats kraftigt, en process som tar flera år, utvecklas sjukdomssyndromet aids.
  • Syndromet innebär att kroppen inte längre kan bekämpa infektioner och sjukdomar. Utan bromsmediciner avlider personen.
  • En liten andel av befolkningen bär dock en genetisk variant som ger dem medfödd motståndskraft mot viruset. Hittillsvarande studier antyder att den genetiska varianten är vanligare i Nordeuropa än i andra delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.