Hanna Sjödin driver föreingen Ladies Mountain League Foto: Hanna SjödinVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hon lär kvinnorna i Nepal att sporta

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Sjödin befann sig högt upp på en klippvägg när jordbävningen i Nepal inträffade för ett år sedan. Trots de fruktansvärda upplevelserna lät hon sig inte skrämmas. Istället har hon startat upp en förening i Nepal som uppmanar nepalesiska kvinnor att prova på äventyrsidrotter.

– Nepal har så otroligt mycket berg och natur att bjuda på men det är otroligt få tjejer som tar del av den, säger Hanna.

Det var den 25:e april förra året som Hanna var med en grupp som skulle klättra på en bergsklippa strax utanför Katmandu. När hon hade kommit upp för klippväggen och fäst i sin bult inträffade den första jordbävningen.

– Jag hörde människor skrika och jag såg hus rasa under mig. Nere i dalen var det bara ett enda stort rökmoln, säger hon.

Hanna och hennes grupp tog sig tillbaka till Katmandu. De gick genom förstörda byar där människor precis hade dött.

– Vi hade ingen aning om vad som väntade oss, säger hon.

Jordbävningen i Nepal krävde omkring 9.000 liv och drabbade omkring åtta miljoner människor.

”Jag insåg hur fri jag var”

Efter hjälpinsatser åkte Hanna tillbaka till Sverige. Innan jordbävningen hade hon en gång i veckan lärt ut klättring till nepalesiska kvinnor. Tidigare arbetade hon på ett företag för socialt utsatta personer och märkte att kvinnorna där såg upp till henne eftersom att hon bröt mot normen.

– Jag insåg hur fri jag var. Kvinnorna där önskade på något vis att de kunde ha mitt liv, berättar Hanna.

Därför började hon vid sidan av sitt arbete lära dem klättring. Intresset växte och i Sverige funderade hon mycket på hur hon skulle kunna utveckla projektet och driva det vidare. För en sak var säker: hon skulle tillbaka.

Idén blev till verklighet

Hanna menar att alla i föreningen på något sätt påverkades av jordbävningen. De flesta hade någon bekant som gick bort och än i dag bor flera av kvinnornas familjer på landsbygden i temporära tält eller skydd.

Under hösten återvände Hanna till Nepal och sedan februari i år har hon drivit föreningen Ladies Mountain League på heltid. Syftet är att få både unga och äldre kvinnor i Nepal att utmana och växa i sig själva.

Att medlemmarna skulle vara just kvinnor föll sig naturligt då kvinnorna i Nepal är en väldigt utsatt grupp. Det är vanligt att kvinnor gifts bort och Hanna menar att kvinnor i äktenskap ofta hamnar utanför samhället.

– Jag vill visa att det går att lära sig. Livet tar inte slut bara för att man gifter sig, säger hon.

Flera av kvinnorna som var med hade aldrig varit i vatten tidigare, aldrig campat eller sovit borta mer än fem dygn i sträck trots att de var över 25 år.

– Det har varit jättekul att se hur de har utvecklats och fått mer självförtroende, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.