Foto: Women on web/privat

Hon ordnar aborter över nätet

Nedine Kachornnamsong jobbar med att skicka abortpiller till gravida som inte får eller kan göra abort i länderna de befinner sig i.
– Det är inte omoraliskt. Det omoraliska är att tvinga någon att vara gravid i nio månader och föda barn. Det är en tortyr för de som inte vill, säger hon.

För de som bor i länder där abort är olagligt, eller kanske lagligt i teorin men omöjligt i praktiken, finns andra alternativ. Women on web hjälper dessa personer genom att skicka abortpiller via post. Det är inte svårare än att besöka deras hemsida.

Nedine Kachornnamsong jobbar för Women on web från Sverige.

– Folk dör på grund av osäkra aborter. De flesta som drabbas är fattiga och har inga andra alternativ. Det är en socioekonomisk fråga också. Att få barn vid ett tillfälle då du är fysiskt och ekonomiskt redo är det bästa som kan hända dig. Men vem vet vad som kommet att hända med ditt eller barnets liv om du inte är redo, säger hon.

Vill att lagen ändras

Hon ser inga etiska problem i att skicka abortpiller till personer i länder där abort är olagligt, eller omöjligt att få. För vissa handlar det om preventivmedel som inte har fungerat som tänkt, andra har blivit utsatta för våldtäkt. En del bor i konservativa miljöer där graviditet utanför äktenskap skulle kunna innebära en livsfara.

– Jag tycker det är lustigt att någon kan se det vi gör som oetiskt. Om lagen inte hjälper folk att få ett bättre liv så måste lagen ändras. Tortyr var lagligt tidigare, men det är det inte längre. Är det etiskt rätt att tvinga en person som inte vill ha barn att föda?

Säkrare än vad folk tror

Trots att det kan verka farligt att inte personligen träffa läkaren anser Nedine Kachornnamsong att riskerna inte är så stora som en del tror.

– Vi har läkare som har rätt att skriva recept över nätet. Läkaren försäkrar sig om att det är säkert att de genomför en abort på egen hand genom att ta del av deras hälsohistoria.

– Självklart finns det risker, det finns det alltid inom läkebehandling. Det är aldrig helt säkert. Men när det gäller medicinsk abort, alltså den typen vi utför, är säkerheten väldigt hög. Att vara gravid eller få missfall innebär också risker.

Kan söka vård

Men tänk om man blöder för mycket och måste besöka sjukhuset. Innebär det inte en fara för den gravida att söka vård i ett land där abort är olagligt?

– Abort är en process som tar tid. Blödningar och infektioner tar lång tid innan de dyker upp, det händer inte på en timme. När du väl behöver hjälp finns det ingenting i ditt system som kan visa att du har tagit abortpiller. Din kropp har redan gjort sig av med ämnena. Läkarna kan spekulera, men det är aldrig tillräckligt för att neka dig vård.

Om Friktion

Visa

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet