Telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou läser upp ett uttalande efter att en domstol i Vancouver släppt henne fri. Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Huaweichef har lämnat Kanada – Kina släpper kanadensare

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou har efter tre år i husarrest fått lämna Kanada, efter en uppgörelse med USA.

Samtidigt uppges Kina ha släppt två fängslade kanadensare.

En mångårig kris mellan USA och Kanada å sin sida, och Kina å den andra, ser ut att närma sig en lösning.

Huaweis finansichef Meng Wanzhou – som har suttit frihetsberövad i Kanada sedan december 2018 – har släppts fri och satt sig på ett flyg mot Shenzhen i Kina.

Kort efter det beskedet meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Kina i sin tur har släppt två kanadensiska medborgare som har suttit frihetsberövade i Kina.

– Michael Kovrig and Michael Spavor har lämnat kinesiskt luftrum och är på väg hem, sade Trudeau i en kort kommentar till journalister under natten mot lördag, svensk tid.

”Gisslan-diplomati”

Kovrig, en tidigare diplomat, och affärsmannen Spavor greps i Kina 2018, bara några dagar efter att Huawei-chefen Meng Wanzhou frihetsberövades i Kanada. Meng greps efter att USA utlyst en arresteringsorder med anklagelser om att hon brutit mot sanktioner -- brott som kan ge 30 års fängelse.

I Kina dömdes Spavor i augusti i år till elva års fängelse för spioneri, medan Kovrigs rättsfall aldrig hann avgöras.

Trudeaus regering har kallat Kinas agerande för ”gisslan-diplomati” och anklagat landet för att utnyttja människor som påtryckningsmedel i ett förhandlingsspel. Kina har hela tiden nekat till att så är fallet.

Uppgörelse med USA

Att Meng, som är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, släpptes fri beror på en uppgörelse med USA som slöts under fredagen.

Efter en förhandling mellan det amerikanska justitiedepartementet och Meng, som själv deltog via videolänk, i en federal domstol i New York beslutades att Meng slipper rättegång och att de allvarligaste anklagelserna läggs på is fram till den 1 december 2022. Om hon håller sin sida av uppgörelsen dras anklagelserna – som Peking har kallat för politiskt motiverade – tillbaka.

Justitiedepartementet uppger att Meng har erkänt att hon vilselett en bank om företagets affärer i Iran, ett land USA har hårda sanktioner mot. Uppgörelsen ska bara gälla Meng och anklagelserna mot Huawei som företag kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.