Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Hur långt vågar Nordkorea gå?

Uppdaterad
Publicerad

Vad Nordkorea egentligen planerar är svårbedömt. Vi kan bara konstatera att landet hotar, hotar och hotar. Men vad som ligger bakom dessa hot är svårt att säga. Hur mycket är verkligt hot, hur mycket är propaganda?

Det är ingen tvekan om att USA och dess allierade oroas allt mer över Nordkoreas aggressiva hållning. Men samtidigt är det svårt att ta en del av hoten på allvar, särskilt som Nordkorea tidigare använt sig av hot som aldrig förverkligats.

Nordkorea talar nu om att det på nytt råder krigstillstånd mellan Syd- och Nordkorea.

Nordkorea-krisen

Det kan formellt ses inte ses som en krigsförklaring helt enkelt därför att det sedan Koreakriget började 1950 hela tiden har rått krigstillstånd mellan de båda koreanska staterna.

Led i ett propagandakrig

Men det har också rått vapenstillestånd i detta krig, vilket Nordkorea numera anser ha upphört. Men frågan är: Vågar verkligen Nordkorea angripa Sydkorea där det också finns nära 30.000 amerikanska soldater?

Frågan är också hur man ska ställa sig till hotet mot USA. De experter som yttrar sig påpekar att Nordkorea knappast har de robotar som skulle kunna nå den amerikanska kontinenten eller atomvapen som skulle kunna monteras på sådana robotar.

Därför tycks många bedömare fortfarande se allt detta som led i ett propagandakrig. En del känner vi igen från tidigare. På 1990-talet hotade Nordkorea till exempel med att förvandla den sydkoreanska huvudstaden Seoul till ”ett hav av eld”. Men det skedde inte. Nu börjar liknande paroller höras igen.

Det kan handla om att den nye unge oerfarne ledaren Kim Jong-Un försöka skaffa sig en starkare position i sitt eget folk.

Annonserar krig i förväg

Men vi vet inte säkert. Det går bara att dra paralleller till tidigare utspel från Nordkorea. De har varit svavelosande och obehagliga men har ofta inte utmynnat i krigiska åtgärder som vållat större skada.

Det som är förbryllande är att ett land som har krigsplaner annonserar ut dem i förväg som Nordkorea nu gör. Detta bidrar till att man kan tolka alltsammans som propaganda – främst för den egna befolkningen. Men också ett märkligt sjukt sätt att visa världen att Nordkorea finns och inte kan tänkas bort.

Det finns foton som skulle visa en stor styrka av landningsfarkoster som ser ut att vara digitalt manipulerad. En annan bild visar den nordkoreanske ledaren i en obeväpnad träbåt (!) vid sjögränsen till Sydkorea

Det finns alltså också något oprofessionellt över dessa hot. Men som sagt: Vad det ska utmynna i kan vi inte säga.

Frågan är om Nordkorea förbereder något slags aktion, även om det inte blir i den skalan som man nu talar om. Det är obehagligt nog. Och allt beror sedan på hur motparten svarar.

Som det nu ser ut är läget för USA och Sydkorea förvirrande. Hur reagerar man på hot som ser ut att sakna verklighetsbakgrund? Det är kanske just denna förvirring Nordkorea vill uppnå med sin massiva aggressivitet.

Vad vill Nordkorea få i gengäld?

Nordkorea har inte tagit på sig ansvaret för de cyberattacker som drabbade sydkoreanska tv-stationer och banker häromveckan. Däremot är misstankarna i Sydkorea riktade norrut.

Om man ska döma av tidigare erfarenheter har dock Nordkorea alltid mullrat som mest när man velat ha något annat i gengäld. Hot har ofta följts av förhandlingar med väst och med Kina som lett till att Nordkorea fått ekonomiska fördelar. Är något liknande på gång nu igen?

Det som gör läget annorlunda – och svårare att bedöma  – är att landet har en ny ledare. Och vi vet inte riktigt om det verkligen är han som har makten. Frågan är om det är han som ligger bakom hoten eller om det finns aktivistiska militära krafter bakom honom.

I vilket fall som helst kan utbrotten från den nordkoreanska ledningen ses som osäkerhet och uttryck för instabilitet. Men hur det kommer att yttra sig – mer än i hot – är för tidigt att säga.

Det som ändå gör läget betänkligt är att Nordkorea snart inte har mer att hota med. Och om då bluffen avslöjas – vad kan Nordkorea då tänkas göra för att bevisa att man inte bluffar?

Kina är i dag Nordkoreas främste stöttepelare och bidragsgivare. Det finns tecken på att Kina också oroats av Nordkoreas aggressiva hållning. Frågan är alltså också vilket inflytande Kina kan utöva för att lugna ner den upphetsade stämningen i Nordkorea.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet