Foto: TT

Huvudfigurerna i Uzbekistanaffären

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu sex år sedan SVT:s Uppdrag granskning kunde avslöja Telias misstänkta mutor i den så kallade Uzbekistanaffären. Härvan beskrivs som den i särklass största misstänkta muthärvan i svensk historia. Många har berörts och många misstänks ha varit inblandade – nedan följer en redovisning av de mest centrala.

Telias ex-vd Lars Nyberg

Lars Nyberg avgick som VD för Telia Sonera 2013 efter Uppdrag gransknings avslöjanden om företagets affärer i Uzbekistan. Foto: TT/Claudio Bresciani
Telias diktatursamarbete

Telias förra vd Lars Nyberg, som avgick 2013, och ytterligare två höga Teliachefer, står åtalad för fem fall av grov bestickning – givande av muta – mellan 2007 och 2010.

Enligt åtalet har Nyberg mutat förre diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova med totalt 3 miljarder kronor (i dagens penningvärde) för att delvis statligt ägda Teliasonera (numera Telia Company) skulle få bedriva verksamhet i Uzbekistan.

Nyberg nekar till brott och i förhör som TT kommit över ska han ha påtalat att han inte var anställd när Teliasonera etablerade sig i Uzbekistan. Affären var en ”done deal som bara skulle exekveras”, säger han i förhören, enligt TT.

Angående de andra avtalen som ingicks med Takilant, företaget som ägdes av diktatorsdottern, säger han att han inte är ”insatt i detalj nivå” och att det inte nödvändigtvis skulle vara korruption att göra affär med Karimova.

Medåtalad med Lars Nyberg är chefen för affärsområdet Eurasien Tero Kivisaari, samt en tredje chef, en jurist.

Diktatorsdottern Gulnara Karimova

Gulnara Karimova. ARKIVBILD. Foto: TT

Diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova var den egentliga ägaren till det Gibraltarregistrerade brevlådeföretaget Takilant, Telias partner i Uzbekistan.

Hon beskrevs ofta som den mest inflytelserika kvinnan i Uzbekistan med öppna ambitioner till presidentmakten.

Från att ha levt ett exklusivt jetsetliv, som FN-ambassadör, modedesigner, popsångerska och mycket mer, föll hon 2014, efter skandalerna och en öppen konflikt med sin familj.

Officiellt dömdes hon 2015 till fem års ”begränsad frihet” för förskingring, skattesmitning och utpressning. Under hennes tid i husarrest dog fadern Islam Karimov, vilket tros ha försämrat hennes position ytterligare. Få uppgifter har kommit ut om Gulnara Karimova sedan hennes dom.

Takilant är i dag beslagtaget av den nederländska staten.

Länken Gayane Avakyan

Gayane Avakyan. Foto: SVT

Gayane Avakyan var Teliasoneras officiella motpart och den som angavs vara Takilants ägare. I själva verket var hon diktatorsdottern Gulnara Karimoras högra hand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet