Ilska över Storbritanniens avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

När G8 länderna nu möts, är ett av de stora samtalsmämnena att den brittiska underrättelsetjänsten avlyssnade G20-mötet.

Efter uppgifterna om brittisk övervakning under G20-mötet 2009 i London, kräver nu Turkiet en förklaring från Storbritanniens charge d'affaires. Turkiets finansminister Mehmet Simseks e-post och telefonsamtal ska ha övervakats, enligt anklagelserna.

Ankara kräver nu en ”officiell och tillfredsställande förklaring” från brittiska myndigheter, sade en anonym turkisk diplomat till AFP på måndagen.

Turkiska utrikesdepartementet meddelade i ett uttalande att man kontaktat brittiska myndigheter, att om uppgifterna stämmer är ett ”sådant agerande från en allierad stat oacceptabelt” och att det skulle ”leda till en skandal i relationerna mellan de två länderna om det finns någon sanningshalt i påståendena”.

Också Sydafrika reagerade starkt på uppgifterna.

”Vi har stabila, starka och hjärtliga relationer med Storbritannien och manar dess regering till att undersöka saken grundligt med syftet att agera synligt och kraftfullt mot eventuella förövare”, hette det i ett uttalande från sydafrikanska UD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.