Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kommer inte släppa fram Stefan Löfven under rådande överenskommelse. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Analys: In i det sista hålls Stefan Löfven på halster

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven har 48 timmar på sig för att avfyra sitt mest bländande leende mot Jonas Sjöstedt. Men frågan är om charmoffensiven räcker för att övertyga Vänsterpartiets kränkta partistyrelse.

In i det sista hålls Löfven på halster.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den utdragna regeringsprocessen ser ut att bli en veritabel rysare ända fram till målsnöret. Lite har Stefan Löfven sig själv att skylla. Av rädsla för kritik från Centerpartiet och Liberalerna har han uppenbart inte i tid försökt förankra sin statsministerkandidatur hos Vänsterpartiet. Det straffade sig genast och V-ledaren Jonas Sjöstedt krävde i dag mer tid innan han är beredd att släppa fram Löfven som statsminister.

Regeringsuppgörelsen är naturligtvis en svårartad provokation mot Vänsterpartiet. Både det politiska innehållet och skrivningarna om att utestänga Vänsterpartiet från politiskt inflytande har väckt ont blod bland vänsterpartisterna. Från den utgångspunkten finns alltså goda skäl att rösta nej till Stefan Löfven för Jonas Sjöstedt.

Regeringsbildningen

V saknar alternativ

Samtidigt saknar Vänsterpartiet andra alternativ, till skillnad från till exempel Centerpartiet och Liberalerna.

Kanske är det delvis ett skådespel vi bevittnar. För Jonas Sjöstedt är det också viktigt att inåt det egna partiet och gentemot väljarna markera att han inte accepterar att bli behandlad som en dörrmatta.

Men även om vänsterpartisterna har all anledning att vara sura över hur de behandlats är det svårt att se att de har särskilt mycket att tjäna på att M-ledaren Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av Sverigedemokraterna, vilket kan bli konsekvensen om de röstar nej till Löfven. Knappast något drömscenario för Vänsterpartiet som då riskerar att förpassas ut i en politisk öken.

Vänstersamarbete from förhoppning

Det vänstersamarbete Sjöstedt ofta talar så lyriskt om kan heller inte bli något annat än en from förhoppning med det parlamentariska läge som råder. Löfven kan förhandla med Sjöstedt hur länge som helst, riksdagen skulle ända rösta ner det de kom fram till, även om Miljöpartiet var med på noterna.

För Stefan Löfven och Socialdemokraterna handlar det om att försöka rädda vad som räddas kan i ett läge när det samlade väljarstödet minskar för de rödgröna partierna. Politiska eftergifter i en uppgörelse med mittenpartierna är att föredra framför att lämna walk over till M-ledaren Ulf Kristersson, något socialdemokraterna fruktar på sikt ska leda till en normalisering av Sverigedemokraterna. Det kan i sin tur leda till att Socialdemokraterna förpassas till en strukturell minoritetssituation under lång tid framöver.

Regeringsmakten är nyckeln

Varje socialdemokratisk partiledare har också som huvuduppdrag i sin arbetsbeskrivning att försöka bli statsminister. Det må låta maktfullkomligt, men regeringsmakten är nyckeln för den som vill utöva politiskt inflytande.

Nu väntar två dygn där Stefan Löfven ska försöka övertyga Jonas Sjöstedt om det riktiga i att släppa fram honom som statsminister. Även om allt tycks vara högst osäkert i denna regeringsbildning har han goda möjligheter att lyckas.

När Jonas Sjöstedt inledde sin egen presskonferens i dag skrädde han inte orden om regeringsuppgörelsen och hur Vänsterpartiet behandlats. Efterhand framgick det dock att Jonas Sjöstedt trots allt är inställd på att släppa fram Löfven. Han sade själv att han tror att det kan ske inom kort.

Svår balansgång för Löfven

Viktigt i sammanhanget är att Sjöstedt inte kopplade några ultimativa krav till att släppa fram Löfven som statsminister. Den förhatliga regeringsuppgörelsen behöver till exempel inte omförhandlas. I stället verkar det räcka med att Stefan Löfven lovar att behandla Vänsterpartiet respektfullt, att han slår fast att Vänsterpartiet visst är ett parti man kan samarbeta med i vissa frågor samt att det reguljära samarbetet i riksdagen absolut inte ska exkludera Vänsterpartiet.

Allt detta kommer Stefan Löfven att kunna gå med på även om det blir en svår balansgång för honom. Han vill ju inte riskera att samtidigt reta upp Centerpartiet och Liberalerna, som hela tiden krävt ett tydligt avståndstagande från Vänsterpartiet.

Vet inte vad V kräver

Så räkna med att Stefan Löfven kopplar på charmen när han nu träffar Jonas Sjöstedt. En lagom hovsam presskonferens, eller presskommuniké, lär det också bli.

Men tiden är knapp. Redan på onsdag måste Sjöstedt vara med på tåget för att det ska kunna bli en statsministeromröstning på fredag. Och vi vet inte om Vänsterpartiet utöver det som sagts offentligt ställer ytterligare krav i förhandlingarna med Löfven.

In i det sista hålls alltså Stefan Löfven på halster.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet