Indiens premiärminister Narendra Modi lovade i dag att skjuta upp människor i rymden senast 2022. Till höger en satellituppskjutning i Indien 2017. Foto: Prakash Singh (AFP)/AP Photo

Indien satsar på rymden

Publicerad

2022 blir Indien fjärde land i världen att skjuta upp människor i rymden, lovar premiärminister Narendra Modi.

Många länder har fått medborgare uppskickade i rymden, men hittills har det alltid skett i tre stormakters regi: USA, Ryssland och Kina.

Indien är världens sjätte största ekonomi och har haft ett aktivt rymdprogram sedan 1960-talet. Landet har skjutit upp flera satteliter för sin och andra länders räkning. Rymdprogrammet, som kostar drygt nio miljarder svenska kronor årligen, har används för väderforskning och analys av grundvattnet.

Men nu vill Modi alltså skjuta upp människor i rymden, vilket premiärministern lovade under ett direktsänt tal i samband med Indiens självständighetsfirande på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 24 april 12.00