Foto: TT

Indiskt – om apan själv får välja

Publicerad

Pop, blues eller klassiskt? Nä, då får det hellre vara tyst och lugnt, resonerar apor.
Däremot verkar indisk och afrikansk musik vara mer av schimpansernas melodi.

Tidigare studier har visat att när apor får välja mellan att lyssna på västerländsk musik eller att ha det tyst omkring sig har de konstant valt det senare. Problemet har dock varit att man bara har gjort tester med typisk västerländsk musik förut.

”Även om pop, blues och klassiskt kan låta olika för en vanlig lyssnare så följer stilarna alla samma musikaliska och akustiska mönster”, skriver författarna av en ny studie, där man låtit helt andra tongångar testas.

Dissade japanskt

Forskarna satte upp högtalare som spelade indisk och afrikansk musik vid ett inhägnat uteområde där 16 schimpanser fick vara. När den musiken spelades höll sig schimpanserna oftare på sådana platser där de som allra bäst kunde höra musiken. Japansk musik verkade däremot inte gå hem. När sådan musik spelades försökte de hitta platser där det var svårt, eller till och med omöjligt, att höra något.

Syftet med studien har inte varit att se vilka kulturers musik som aporna gillar, utan att kunna skilja ut vilka akustiska särdrag de tilltalas av. Den afrikanska och indiska musiken hade stora variationer av starkare och svagare rytmer, medan den japanska mer liknande den västerländska, med regelbundna, starka rytmer.

Upplevs hotfullt

”Schimpanserna kan uppfatta de starka, förutbestämda rytmerna som hotfulla, eftersom deras dominansbeteende ofta inkluderar repeterade, rytmiska ljud som stampande, klappande och att slå på föremål”, säger Frans de Waal, professor vid Emory university och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i tidskriften Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition.

Fakta: Vår närmaste släkting

Visa

 * Schimpanser är ett släkte människoapor i familjen hominider.

 * De kan bli upp till 94 centimeter långa och 70 kilo tunga.

 * De lever i grupper om vanligtvis 2-20 individer.

 * Schimpansen är människans närmaste nu levande släkting.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer