Karolina Lindholm Billing, biträdande regionchef för UNHCR. Foto: SVT

UNHCR: Ingen mänsklig rättighet välja asylland

Uppdaterad
Publicerad
FN:s flyktingorgan UNHCR ser positivt på de förslag som förs fram av Frankrikes premiärminister Manuel Valls i en intervju i Agenda. Valls vill att det inrättas mottagningscentra för flyktingar – så kallade hotspots – där flyktingar kan registreras, ansöka om asyl och slussas vidare till olika länder.

I förslaget ingår också att EU:s yttre gränser ska säkras så att Schengensamarbetet med fri rörlighet inom EU inte äventyras. Dessutom understryker Valls att EU länderna solidariskt måste bidra för att lösa flyktingkrisen.

– I stora drag överensstämmer det med UNHCR:s rekommendationer som vi har framfört till EU-kommissionen och EU-länderna, sa Karolina Lindholm Billing, biträdande regionchef för UNHCR, när hon kommenterade förslaget från den franske premiärministern.

Det är framför allt kravet att alla EU-länder måste bidra som UNHCR uppskattar. Det är inte ett system ”à la carte”, menar Karolina Lindholm Billing.

– Annars får vi den kaotiska situation vi har nu, där människor skyfflas från ett land till ett annat utan att få utöva sin rätt till asyl, säger hon.

Att inrätta mottagningscentra är också något som UNHCR vill, bland annat för att undvika situationer som på den grekiska ön Lesbos som skildras i ett reportage i Agenda.

UNHCR accepterar gränskontrollerna under förutsättning att rätten till asyl värnas, vilket Manuel Valls också understryker.

Registreras och överflyttas

I intervjun i Agenda beskriver Karolina Lindholm Billing hur ett mottagningscenter kan se ut. Det handlar om en mottagning där flyktingarna blir registrerade men också en plats där de kan sova och få mat och andra förnödenheter medan de väntar.

– Deras identitet kontrolleras. Där kommer det också att bestämmas vilka som kommer att överflyttas till vilket land. Man gör också en bedömning om man har en speciell anknytning i ett EU-land, till exempel familjemedlemmar.

Men Karolina Lindholm Billing vill inte beskriva det som läger där flyktingarna ska hållas kvar.

– Det är snarare en asylmottagning. Den är öppen men det är viktigt att de asylsykande får veta att de bör bli kvar tills beslut har fattats vilket EU-land de ska resa vidare till för att få sin asylsökan bedömd.

Karolina Lindholm Billing understryker att det inte ska göras någon fullständig asylprövning i mottagningscentret.

Inte rätt att välja asylland

Den senaste tiden har vi sett stora skaror människor röra sig från land till land i Europa. Tanken är att detta skulle upphöra om man upprättade dessa ”hotspots”. Det handlar bland annat om att informera dem som söker sig till Europa.

– Tanken är att det ska bli mer ordning och reda i systemet. Ett problem i dag är att människor inte har tillgång till korrekt information. Mycket vilseledande information kommer från människosmugglare.

Enligt Karolina Lindholm Billing har man som flykting inte rätt att fritt välja vilket land man vill komma till. Dock ska man väga in till exempel var familjen finns, när den asylsökande slussas vidare till ett land.

– Det är en mänsklig rättighet att få söka asyl men det är ingen mänsklig rättighet att välja vilket land man söker asyl i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet