Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magdalena Andersson (S) om kraven på arbetssökande i sitt linjetal. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Magdalena Andersson talar på S-kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Välfärd, kriminalitet, jobb och klimat.

Det fokuserade den nyvalda S-ledaren Magdalena Andersson på i sitt linjetal på partiets kongress i Göteborg.

– Vinden blåser för oss socialdemokrater. För det starka samhället, för jämlikheten, för gemensamma lösningar, säger hon.

Magdalena Andersson inledde sitt tal med en historisk tillbakablick och lyfte fram att avregleringar och privatiseringar skapat växande klyftor och ökade motsättningar i samhället.

– Partivänner, det svaga samhället har nått vägs ände, säger hon.

”De flinande på Wall street”

Hon tar upp 90-talets budgetsanering och ”de flinande bankirerna på Wall street” som sa att den svenska välfärden var dödsdömd.

Men vinden har nu vänt. Den avreglerade marknaden visade sig inte vara lösningen när finanskrisen kom, enligt Andersson.

– De flinar inte längre på Wall Street, säger hon.

Vill skärpa det ekonomiska biståndet

En stor del av talet ägnade hon sedan till segregation och brott.

Enligt Magdalena Andersson har en otillräcklig politik lett till segregation som i sin tur har lagt grunden till mycket av våldet i Sverige.

– I det tomrummet tar andra krafter plats. Organiserad brottslighet och kriminella gäng, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att sig redo att vända varje sten för att bryta segregationen och menar att alla socialdemokrater, oavsett om man är minister eller ersättare i en politisk nämnd, måste jobba lika hårt för detta.

En första sten att vända enligt henne är det ekonomiska biståndet.

– Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig, säger hon och framhäver att alla som får ekonomiskt bistånd ska ha en förväntan på sig att lära sig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.

Klimat och välfärd viktiga prioriteringar

En annan del av talet ägnades åt klimatet. Sverige ser nu upptakten på en grön industriell revolution, menar Magdalena Andersson och nämner bland annat koldioxidfri stålproduktion och batterifabriker.

– Jag vill se en kraftfull utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier de kommande åren, säger Magdalena Andersson och lägger till att hon vill se en utbyggnad med minst 100 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

I slutet av talet återkom den nyvalda partiledaren till välfärden och tog upp sin egen pappa som drabbades av Alzheimers sjukdom och enligt Magdalena Andersson fick både han och familjen det stöd som de då behövde.

Hon lovar att ”stoppa vinstjakten i välfärden” och säger att man nu ska återta kontrollen över den svenska välfärden.

SVT Forum sänder direkt från S-kongressen – här kan du följa den

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer