Branden i bilden till vänster är från en övning och ingen utryckning. Foto: TT

10.000 brandmän i konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännens riksförbund har tackat nej till medlarnas slutbud för beredskapsbrandmän, vilket innebär att BRF:s konfliktvarsel verkställdes klockan sex på måndagsmorgonen och 10.000 brandmän nu gått ut i strejk.

Eftersom brandmännens riksförbund (BRF) har tackat nej till medlarnas slutbud för beredskapsbrandmän var konfliktvarslet ett faktum från klockan sex på måndagsmorgonen. Det trots att Sveriges kommuner och landsting (SKL) tackade ja till budet.

– Vi beklagar att vi har en konflikt. Vi hade hoppats att även BRF skulle acceptera medlarnas bud. Det var ett väl balanserat bud där man är beredd att ge och ta från båda håll, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Åker ut på larm

Brandmännens riksförbund menar att dålig löneutveckling och arbetsvillkor gör det allt svårare att rekrytera brandmän och de kräver bland annat en löneökning på 15 procent på fyra år.

– Det som gör att vi nu sätter ner foten är att folk tänker att blir det inget bättre så kommer man att sluta. Det man gör är att man lägger ner deltidsbrandkåren och startar brandvärn, man tar in frivilliga och då kan man tycka att man har en räddningstjänst, men det är en jätteskillnad att veta att räddningstjänsten finns där 24 timmar om dygnet och att de kanske kommer. Brandmän måste få en bättre arbetsmiljö och villkor, annars står Sverige utan räddningstjänst inom kort, säger Mikael Svanberg på BRF.

Brandmännen kommer dock att fortsätta att rycka ut vid bränder och allvarliga larm. Konflikten kommer i första hand att pågå bakom kulisserna och påverka till exempel personalbemanningen.

– Om det brinner på ett ställe så kan vi lämna slangen på plats, men samtidigt så ska bilen kunna vara i sådant skicka att den ska kunna klara av en insats. På kort sikt kanske inte den här konflikten får jätteeffekter, men det blir en balansgång som är oerhört viktig att hantera på rätt sätt. Det ska självklart inte vara så att tredje person kommer till skada på grund av det här, säger Mikael Svanberg.

Blockad mot extrajobb

”Ett stort tack till alla som kämpar. Ni hjälper både er själva och alla andra brandmän i landet. Nu kör vi och kräver vår rätt”, skriver förbundet på sin Facebooksida.

Konflikten berör landets runt 10.000 deltidsbrandmän och varslet innebär bland annat blockad mot att de jobbar extra utöver ordinarie beredskapsschema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.