11-årige Marcus blev rånad av jämnåriga på väg hem från skolan

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på gräsplanen blev han och kompisarna genskjutna av en grupp jämnåriga barn. En snabb fråga, ett plötsligt slag i magen och så tvingades 11-årige Marcus lämna ifrån sig det han hade på sig.

– Jag blev jätterädd, säger han till SVT.

Under våren har vittnesmål om en rånvåg mot unga människor kommit från flera bostadsområden i både Stockholm och andra delar av landet. Telefoner och märkeskläder är det som förövarna främst är ute efter.

Föräldrar har börjat följa med sina barn till och från fotbollsträningar och i exempelvis Huddinge har föräldrar till barn i Edboskolan uppmanats att inte låta sina barn gå hem själva från skolan, rapporterar Stockholm direkt.

SVT har träffat ett av de drabbade barnen, som berättar om det han utsattes för på väg hem från skolan. Av säkerhetsskäl har vi valt att kalla honom ”Marcus”, men egentligen heter han något annat.

Hör hans berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.