11-åring tvingades till gynekolog

Uppdaterad
Publicerad

En elvaårig flicka i Uppsala misstänktes ha blivit könsstympad och hämtades från skolan av polis och tvingades genomgå en gynekologisk undersökning.

Misstankarna visade sig vara ogrundade och nu har polismyndigheten, social- tjänsten och länsstyrelsen i Uppsala anmälts till justitieombudsmannen, uppger Sveriges Radio Uppland.

Lina Gidlund vid diskrimineringsbyrån ser allvarligt på händelsen och menar att några få personers förutfattade meningar och bristande vilja att ta reda på fakta ”har fått allvarliga konsekvenser för en liten flicka”.

Den tragiska historien började med att en distrikssköterska på en vårdcentral i Uppsala misstänkte att flickan skulle föras bort till ett afrikanskt land för att könsstympas under sommarlovet. Sköterskan hade inte träffat flickan på flera år, men hört talas om att hon skulle resa dit.

Anmälan

Sköterskan gjorde då en anmälan till socialtjänsten som i sin tur polisanmälde misstänkt könsstympning.

Familjen hade då, utan vetskap om misstankarna, redan rest på semester, men inte till det land sköterskan misstänkt och inte för att könsstympa dottern.

När familjen var hemma igen kontaktades de av socialtjänsten som krävde att dottern skulle undersökas av en gynekolog vilket den oförstående familjen upplevde som mycket kränkande. De ställde sig dock inte negativa till en undersökning för att bevisa sin oskuld.

Övergrepp

Senare hämtades i stället flickan av polis i skolan och tvingades till en undersökning, som visade att anklagelserna var felaktiga, uppger Sveriges Radio Uppland.

Lena Gidlund på Diskrimineringsbyrån betraktar händelsen som ett övergrepp och beskriver att 11-åringen blivit oerhört rädd och kränkt och undrar om hon vågar åka utomlands.

-Och hon undrar; Varför händer det här henne? Vad har hon gjort? säger Gidlund till SVT:s Rapport.

Lagen förbjuder könsstympning

Könsstympning är förbjudet i Sverige sedan 1982 och lagen skärptes 1999 till att även omfatta könsstympning som sker utomlands.

I slutet på juni tillämpades lagen för första gången då en 41-årig man dömdes till fyra års fängelse för att ha låtit könsstympa sin 12-åriga dotter i Somalia.

Han döms också att betala ett skadestånd på 346.000 kronor till dottern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.