Under kvällen la riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) upp en bild på sin namnunderskrift på Twitter.

Namninsamlingen påbörjad: ”Räknar med att alla har skrivit under”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman behöver få in 115 namnunderskrifter från riksdagsledamöter för att kalla till extra sammanträde. Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) har redan skrivit under.

– Vi räknar med att det tar någon, eller några, dagar. Sedan kan det bli en omröstning, säger riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD).

På onsdagsmorgonen gjorde Alliansen det tydligt att de vill rikta en misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

Det krävs 115 individuella namnunderskrifter för att riksdagens talman ska kunna kalla till ett extra sammanträde där omröstningen ska ske. Alltså räcker det inte bara med att partiernas gruppledare eller partiledare skickar in en begäran.

IT-skandalen

Går inte att mejla in sin underskrift

Varje namnunderskrift måste komma in i fysisk form till talmannen, och får alltså inte komma in elektroniskt, via till exempel mejl.

– Jag utgår från att alla alliansriksdagsledamöter har skrivit under med sitt namn under dagen, säger riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD). Under kvällen la hon upp en bild på sin namnunderskrift på Twitter.

Caroline Szyber befann sig redan i Stockholm och kunde snabbt lämna in sitt underskrivna papper. Samtidigt måste andra riksdagsledamöter, som kanske befinner sig på semester, posta sina underskrifter för att de ska räknas. Ett system som bland annat riksdagsledamot Hanif Bali (M) riktat kritik mot.

– Det är lite märklig ordning kan jag tycka att vi måste skicka via vanlig post, säger Hanif Bali till Expressen. Han befinner sig i Georgien och har både postat och mejlat in sin underskrift.

– Omodernt eller inte. Nu är det dessa regler som givits enligt riksdagsordningen och det är dem vi följer, säger Caroline Szyber.

Omröstningen kan ske om några dagar

När talmannen gått igenom alla underskrifter kan han sedan kalla till omröstning. Caroline Szyber tror inte att det kommer vara några problem att få in 115 underskrifter.

– Vi räknar med att det tar någon, eller några, dagars postgång tills talmannen har alla underskrifter som behövs. Sedan kan det bli en omröstning.

Fakta: Så fungerar en misstroendeförklaring

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring.

Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.

Minst 175 av de 349 ledamöterna måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.

Om riksdagen inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa extraval.

Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, utan att det har gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet