Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ulf Kristersson (M): Inför läxfritids i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin, barnens situation i utsatta områden och samhällets kamp mot gängkriminaliteten var i fokus när Ulf Kristersson (M) jultalade.

Något han däremot inte nämnde var regeringen eller Stefan Löfven (S).

– Jag tror att han vill vinnlägga sig om att framstå som en statsman, som en värdig utmanare till stasministerposten

I inledningen valde M-ledaren att fokusera på det positiva fatum att vaccinationen mot coronaviruset nu står för dörren. Därefter blev tonen mörkare när Kristersson talade om situationen i Sverige. I juni gick hans mamma Karin bort efter att ha insjuknat i covid-19.

– Liksom i min familj har 10 000-tusentals svenskar förlorat en nära anhörig till följd av coronaviruset. Frågan varför just Sverige har mycket större smittspridning, mångdubbelt fler dödsfall och i viktiga avseenden har valt en helt annan strategi, den frågan måste ställas.

– Vad kunde Sverige ha gjort bättre?

Vill starta läxfritids

Sedan kom talet att handla mycket om barnens situation och vilka politiska förslag som Moderaterna vill genomföra i syfte att förbättra situationen för barn som lever i socioekonomiskt utsatta områden.

Kristersson meddelade bland annat att man vill införa extra undervisning i svenska i förskolor i utsatta områden. Vad gäller grundskolan föreslår M att man ska starta läxfritids för att hjälpa dem som har sämre stöd hemifrån.

– Minst hälften av tiden ska läggas på just läxläsning.

Detta ska fungera som en del av Moderaternas politik för att minska utanförskap och förhindra att barn lockas in i kriminalitet. På temat brottslighet upprepade M-ledaren att man vill följa efter Danmark genom att införa flera nya lagar, bland annat dubblerade straff för gängkriminella, anonyma vittnen och visitationszoner i vissa områden.

Apropå julen underströk han att det är viktigt att fortsätta hålla sig till rekommendationerna och att använda de medel som finns för att hålla kontakten på distans med nära och kära under högtiden.

Mats Knutson: Vill framstå som en statsman

Trots att Kristersson tog upp flera frågor där det råder politisk konflikt partier gick han inte till direktangrepp mot varken regeringen eller de övriga januaripartierna. Detta var sannolikt ett medvetet val, enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Jag tror att han vill vinnlägga sig om att framstå som en statsman, som en värdig utmanare till stasministerposten. Han vill inte gå till hårt angrepp här, men han väljer att lyfta de här frågorna för att visa väljarna och sina anhängare vad som har gått fel i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.