12 oktober: Nattens nyheter

Publicerad

Hjärnimplantat räddar patient i USA från depression

Ett forskarteam från Kaliforniens universitet San Francisco (UCSF) har framgångsrikt behandlat en patient med svår depression. Detta genom att trycka på den specifika hjärnkretsen som är involverad i depressiva hjärnmönster och återställa dem med motsvarigheten till en pacemaker, fast för hjärnan.

– Jag var på botten och djupt deprimerad. Jag förstod inte hur jag skulle fortsätta om det här var allt jag kunde förmå mig att göra, om jag aldrig kunde ta mig ur detta. Det var inte ett liv värt att leva, berättar patienten Sarah som endast vill använda sitt förnamn.

Person fritagen från ungdomshem i Uddevalla

Två maskerade personer fritog på måndagskvällen en person på ett ungdomshem, så kallat Sis-hem, utanför Uddevalla. Den fritagna var placerad där enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (Lvu).

– Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid Sis i ett pressmeddelande.

Unicef: 19 000 migrantbarn har korsat farlig djungel

Rekordmånga barn har under året korsat den förrädiska djungelsträckan mellan Colombia och Panama som kallas Darien-gapet. Närmare bestämt 19 000 har vandrat norrut mot USA, varav hälften var under fem år gamla, rapporterar Reuters.

Unicef skriver i ett pressmeddelande att minst fem barn hittats döda i djungeln. Fler än 150 barn anlände till Panama utan sina föräldrar  – några av dem är nyfödda barn – en ökning med nästan 20 gånger jämfört med förra året. Migrerande barn reser ibland med släktingar eller i händerna på människosmugglare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.