Sommarskolan hålls vanligtvis i början eller i slutet av sommaren. Foto: TT

125.000 elever väntas plugga upp betyget i sommar

Publicerad

Sommarlovet är förstås efterlängtat av många. Men faktum är att många elever går i skolan också under delar av sommarlovet eller andra lov. I år kan det handla om så många som 125.000 ungdomar, enligt Skolverket.

Kommuner och huvudmän för fristående skolor har i år kunnat ansöka om totalt 118 miljoner kronor till lovskola – 90 miljoner för sommarskola, och 28 miljoner för skola under andra lov.

För de allra flesta elever handlar det om någon eller några veckor i början eller slutet på sommarlovet. 

– Det är inte så mycket tid kan man tycka. Men för en elev som av någon anledning varit borta mycket under vårterminen så kan det här vara ett sätt att snabbt få en insats, säger Johanna Freed, som är enhetschef vid Skolverket.

Frivilligt att delta

Den statliga satsningen på lovskola har funnits sedan 2014. Förra året fanns det 150 miljoner kronor att söka till lovskola, men senare betalades 99 miljoner kronor ut.

Alla platser fylldes helt enkelt inte. Det är förstås frivilligt för eleverna att delta. I år är det 24 kommuner som inte alls sökt pengar till lovskola. 

LÄS MER: Sportlovet räddar mattebetyg

Men de elever som inte får godkänt borde väl ha rätt till det under ordinarie skoltid?

– Jo, det finns en stark skrivning kring det i skollagen, säger Johanna Freed. Men när det gäller elever som inte klarar skolan så måste man jobba på många olika sätt och det här kan vara ett sånt sätt.

Lovskola obligatoriskt från och med i höst

Riksdagen beslutade nyligen att lovskola ska bli obligatoriskt att anordna för huvudmännen från och med i höst. Då gäller det elever i 8:an och 9:an som inte klarar E respektive inte har behörighet till gymnasiet.

Det betyder att nästa sommar måste alla huvudmän se till att det finns både lokaler och lärare också under sommaren. Men utbildningen får anordnas via entreprenad. 

Se hur mycket din kommun/huvudman får i statsbidrag här

LÄS MER: Regeringen går vidare med lovskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.