Löfven: Lägg ner premiepensionen

Uppdaterad
Publicerad

S vill slopa premiepensionen och ge kommunerna makten att stoppa friskolor.

Socialdemokraternas partiledare inledde sitt sommartal i Stockholm i dag med att prata om Syrienkonflikten och behovet av att bland annat låta FN:s observatörer komma in i landet. 

– Bashar al Assad, diktator, förtyckare, mördare – måste avgå, sade Löfven.

Han talade också om Egypten och att EU måste ha ett tydligare demokratifokus i sina samarbetsavtal.

”Sysselsättning, sammanhållning och solidaritet”

Partiledaren lämnade sedan omvärldens konflikter för att tala om familjen.

– Jag vill att vi ska se vårt samhälle som en god familj, där vi ger alla samma chanser och inte låser in vår granne i FAS 3, lika lite som vi skulle låsa en en bror.

Sysselsättning, sammanhållning och solidaritet är grundstenarna i den socialdemokratiska politiken, sade Löfven.

”Skolor ska inte kunna gå i konkurs”

Löfven sade både under sitt sommartal och under presskonferensen han höll ett par timmar innan, att staten och kommunen ska åläggas ansvaret för kvaliteten på skolorna och Skolinspektionen skolornas ekonomi och att partiet vill skärpa friskolekommitténs krav på samarbetsavtal mellan kommun och skola och göra det möjligt att neka en skola att starta.

Han föreslog samtidigt en ”lex JB”, med syfte att komma tillrätta med problemet med att skolor går i konkurs. Upptäcker Skolinspektionen att en skola har dålig ekonomi så ska denna information göras offentlig på Skolinspektionens hemsida för att varna föräldrar.

– En skola ska inte kunna gå i konkurs. Finns det inte tillräckliga resurser så ska tillståndet dras in och barnen placeras på en säker skola innan skolan går i konkurs, sade Löfven.

En ”lex JB” skulle även innebära att skolföretag som tar ut pengar ur företaget trots dålig ekonomi ska bli skyldiga att återbetala pengarna till skolan, på uppmaning av Skolinspektionen. Gör inte skolan inte det så ska tillståndet kunna dras in.

”Lärarna går på knäna”

Löfven sade att lärarna går på knäna på grund av berg av byråkrati som hindrar dem från att göra sitt jobb. Han menade därför att Socialdemokraterna vill ge lärarna den lön och utbildning som de förtjänar, större resurser till de skolor som behöver det, och läxhjälp utifrån behov och inte storleken på föräldrarnas plånböcker. Löfven lyfte även fram mindre klasser som en av de viktigaste punkterna för skolan.

– Barnen behöver inte nya betyg för att se om de misslyckas, utan verktyg för att lyckas.

Under pressträffen som Löfven höll ett par timmar innan sitt sommartal sade han att partiet investera minst 3 miljarder kronor för att nå målen i skolan.

De äldres villkor

– Regeringen vägrar ta sitt ansvar även här. Våra äldre ska inte behöva leva i oro över bristerna i omsorg. Man ska aldrig behöva riskera att bli instängd i en skrubb, sade Löfven.

Partiledaren fortsatte med att säga att allla äldre har rätt till omsorg och pålitlig behandling, oavsett inkomst.

– Vi ska kraftigt begränsa vinsterna och säkra välfärden, det är tydlig socialdemokratisk politik.

Han gick sedan vidare till att prata om PPM.

– PPM har blivit en välidigt dyr flopp. Sveriges fem största pensionärsorganisationer är överens om att man bör lägga ner PPM, vi Socialdemokrater håller med.

Arbetslösheten

Partiledaren gick sedan vidare till att prata om jobben och sade att regeringens lösning på alla problem är skattesänkningar.

– Kucklelimuckmedicinen fungerar inte, kan någon säga det till Reinfeldt? sade Löfven och drog en parallell till Astrid Lindgrens saga ”Karlsson på taket”.

Löfven sade sedan att valet 2014 kommer att stå mellan ett 6:e, 7:e, 8:e jobbskatteavdrag eller en satsning på välfärden och ett ansvarstagande för arbetslösheten. Partiledaren framhöll också 90-dagarsgarantin som ska garantera unga jobb och hindra dem från att hamna i långtidsarbetslöshet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.