Foto: SVT

132 gifta barn i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna ”makar”.

Mörkertalet bedöms dock vara stort, skriver Barnombudsmannen (BO) i ett pressmeddelande. Vid en särskild inventering fann man exempelvis 65 gifta flickor – bara i Malmö kommun.

Efter att ha överlagt med ett flertal olika myndigheter, däribland Socialstyrelsen, kräver nu Barnombudsmannen skärpt lagstiftning mot barnäktenskap.

Bedömning skärps

Vid överläggningen presenterade myndigheterna flera åtgärder som de själva har vidtagit eller kommer att vidta, uppger BO.

Exempelvis har Skatteverket meddelat att myndigheten nu skärper bedömningen av vilka äktenskap myndigheten godkänner och att den ska göra orosanmälan när den får kännedom om barnäktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.