Foto: SVT

14-åriga Zainab ”Här försöker alla sitt bästa för att bli något”

Uppdaterad
Publicerad

När högstadiet på Rosengårdsskolan i Malmö lades ner och eleverna placerades i andra skolor höjdes studieresultaten för många elever kraftigt. Tre av dem är Ali, Zainab och Jihad, som började på Linnéskolan i Limhamn. Alla tre vittnar nu om en betydligt bättre skolsituation. – Här är alla tysta på lektionerna och lyssnar på lärarna, säger Zinab Palani.

I april 2013 kom beskedet som var lika oväntat som ovanligt. Malmö stad valde att helt lägga ner högstadiet på den problemtyngda Rosengårdsskolan. Nu, två år senare, visar det sig att åtgärden varit lyckosam för många elever. En av dem är Ali Mohaissen som började på Linnéskolan i Limhamn. Där ledde studierna till att han blev behörig till ett gymnasieprogram i Vellinge, där han i dag går första ring.

– Jag kom in där och är glad. Det är en skitbra skola faktiskt. Här lär man sig uttala bättre och lär sig mer ord. Jag tycker att det har hjälpt mig. Man lär sig svenska bättre och snabbare när man är med svenskar, säger han.

Agenda

Få hade svenska som modersmål

Ali Mohaissen tycker att det var ett problem i Rosengårdsskolan där få hade svenska som modersmål.

– Jag tycker det är myndigheterna fel. De tog alla som kom från utlandet och satte dem i Rosengårdsskolan, säger han.

Samtliga tre elever som SVT:s Agenda har pratat med i Malmö säger samma sak. Skolor där barn med olika bakgrunder blandas är det bästa sättet att få goda skolresultat. Zainab Palani som går i åttan på Linnéskolan i Limhamn säger att det visserligen var tufft att byta skola. Men att det nu känns väldigt bra.

– Man lär sig saker här som man inte lärde sig i Rosengård. Eleverna där pratade väldigt mycket och det var väldigt stökigt i klassrummet. Här försöker alla sitt bästa för att bli något. Man får en annan dialekt och man lär sig nya ord. Man får lättare för språket.

Är det stor skillnad, tycker du?

– Ja, säger hon.

Nervöst att byta skola

Också Jihad Akal tyckte att det var nervöst att byta skola. Men nu när han fått nya vänner och lärt känna lärarna på Linnéskolan känns det bra, berättar han.

– Här får man mycket mer hjälp av lärarna och man får stöd av kompisarna också. I Rosengårdsskolan var det många lärare som var borta och sjukskrivna. Det var många vikarier hela tiden och det var jobbigt, säger han.

Det enda negativa med att inte gå i den skola som ligger närmast hemmet är den längre resan, berättar eleverna.

– Det som är dåligt är bussen. Man måste vakna två timmar innan skolan börjar för att ta sig dit, säger Ali Mohaissen.

Vill bli revisor

Alla tre har ambitiösa framtidsdrömmar om vad de vill bli när de är färdiga med skolan.

– Jag vill bli läkare, pilot eller ingenjör, säger Ali Mohaissen.

– Jag vill studera natur och bli något inom det, säger Zainab Palani.

– Jag vill jobba med ekonomi. Kanske bli revisor, avslutar Jihad Akal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet