Foto: TT.

14 svenskar döda i svininfluensan

Fler unga och medelålders har insjuknat i årets influensa än vanligt. Hittills har 14 svenskar dött – men kulmen tros vara nådd.

Totalt sökte närmare 700 personer i landet vård för svininfluensan, A (H1N1), under vecka sju i februari.

– Siffran är bara toppen av isberget och gäller de som blivit allvarligt sjuka. Det finns också många som haft influensan hemma, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Hittills har 14 svenskar dött i sviterna av influensan. Men epidemin har passerat toppen av årets säsong.

– Den kommer sakta att gå ned under de kommande två veckorna. Sen kommer den allvarliga influensavarianten typ A att försvinna, säger Tegnell.

Riskökning efter sportlovet

Sportlovet innebär även ett tillfälligt uppehåll för spridningen av båda influensatyperna A och B.

– Men när alla kommer tillbaka till sina arbetsplatser, skolor och dagis så kan spridningen ta ny fart, säger Tegnell.

Influensa typ B, den mildare formen av influensan, väntas slå till lite längre fram i mars, men man blir sällan lika allvarligt sjuk av den.

Skåne söker dansk hjälp

Samtidigt som toppen tycks vara nådd har Region Skåne slagit larm om att intensivvårdsavdelningar i södra Sverige är så hårt belastade av svåra influensafall och dess följdsjukdomar att patienter kan komma att skickas till Danmark för vård.

– Läget med intensivvårdsplatser har varit bekymmersamt. Halland, Kronoberg och Blekinge har haft samma problem så i tisdags tog vi kontakt med Danmark, säger Rolf Ohrlander, områdeschef för ambulans och krisberedskap i Region Skåne, till Sydsvenskan.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer