På Gyllensvaans möbler brukar det gå åt 700 ton spånlattor om dagen när de bland annat tillverkar Billys bokhylla för Ikea. I dag står fabriken helt still när personalen permitterats. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT

150 000 personer redan permitterade

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag väljer nu att permittera sina anställda för att på så sätt försöka klara sig igenom coronakrisen. Enligt de senaste siffrorna från Industriverket har nu cirka 153 000 personer beviljats permitteringsstöd. Finansministern förutspår att det blir 270 000 personer i månaden i snitt som kommer vara permitterade det här året.

Gyllensvaans möbler i lilla Kättilstorp strax utanför Tidaholm är ett av alla företag där hjulen nu slutat snurra. I vanliga fall sysselsätter företaget 240 personer som arbetar treskift. Gyllensvaans möbler är ett familjeföretag som startade 1954, och företaget, som även driver den lilla matbutiken på orten, spelar en avgörande roll på många sätt i det lilla samhället.

Men nu är hela personalen utom underhåll, permitterade på 60 procent. Genom att permittera personalen minskar företaget kraftigt sina lönekostnader eftersom staten står för den största delen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet