Massa åska och kraftiga skurar i söder under natten och morgonen. På radar och åskkartan ser man inte Vänern och knappt Vättern under alla åskregistreringar. Och mer är på väg från söder. Foto: TT/SVT

Oväder drog in – 150 blixtar på tio minuter

Publicerad

När skyfallen och åskan drog in över södra Sverige under natten mot lördagen så var det med besked. Nu kan flera delar av landet förbereda sig på ett rejält oväder.

150 blixtar på tio minuter. När åskan drog fram över södra Sverige under natten mot lördagen knallade det till ordentligt. Enligt Ibrahim al-Mausawe, meteorolog på SMHI, skickar man ut varning vid 30-40 blixtar i ett begränsat område.

Det kraftiga regn- och åskovädret har under morgonen rört sig vidare över Småland och ligger nu över Vänern och sydligaste Värmland.

– I inre Götaland kan man få stora mängder regn på kort tid i dag, mellan 30-55 millimeter, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Det är när den svala luften från väster träffar sommarvärmen som åskskurarna bildas. Åsa Rasmussen varnar för elfel och blixtnedslag i samband med ovädret.

– På radar och åskkartan ser man inte ens Vänern och knappt Vättern under alla åskregistreringar.

”Vattnet hinner inte rinna undan”

Men nya ovädersmoln är på väg. Just nu ligger ett regnområde över havet utanför Öland som inom kort väntas dra in över fastlandet.

Under dagen är det framförallt inre Götaland, de västra delarna av Svealand och södra Norrland som kommer få en del regnskurar och kanske åska. Detta kan ställa till en del trubbel, med översvämningar och vattensamlingar på vägarna.

– Eftersom det är så mycket nederbörd på kort tid hinner vattnet inte rinna undan. Det blir som att ösa en stor hink, säger SVT:s meteorolog.

Värmen stannar – nästan

Under torsdagen uppmättes temperaturer på drygt 27 grader och på flera orter i Sverige var det årets varmaste dag. Vädret har även under fredagen varit fortsatt varmt.

Utöver ovädret i centrala Götaland ser solen ut att ligga kvar och värmen väntas hålla i sig i stora delar av landet under helgen. Men värmen avtar – från heta till varma dagar.

– Det blir 20-25 grader, säger Åsa Rasmussen.

Inte bara södra Sverige riskerar översvämningar. I norr börjar snön smälta undan, vilket gör att i princip hela fjällkedjan kan drabbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer