Raghad Abboud och en bild av hennes grav vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Visa alla (3)
Visa alla (3)

17-åriga Raghad sköts ihjäl av turkisk gränspolis

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Abboud har svårt att förstå att EU söker Turkiets hjälp för att minska flyktingströmmen. För honom är Turkiet landet som sköt ihjäl hans dotter Raghad när de försökte ta sig över gränsen. – De sköt oss direkt, det var avsiktligt, säger han i SVT:s Agenda.

Till slut kom kriget för nära. När bilmekanikern Mohammed Abbouds verkstad i södra Damaskus träffades av en missil beslöt han och 17-åriga dottern Raghad att fly.

De ville till Sverige, där flera av Mohammeds barn och barnbarn fanns. I dag bor han i Kristinehamn hos en av sina söner och väntar på besked om uppehållstillstånd. Men dottern kom aldrig fram.

Tänker på henne varje morgon

Familjen bjuder på kaffe och bullar när de berättar om Raghad. De visar upp mobilbilder på en ung tjej som ler och poserar i hemmet i Damaskus. En av de sista bilderna är en selfie som Raghad tog i bilen när hon och pappan flydde genom IS-kontrollerat område.  

– Raghad var vacker och hade ett gott hjärta. Hon påverkade mitt liv mycket och kommer fortsätta med det i framtiden. Varje morgon tänker jag på henne och gråter, säger pappa Mohammed.

– Kommer du ihåg när jag köpte en gitarr åt henne? frågar han sonen.

– Ja, du gav henne allt hon ville ha. Tack Gud att hon hade ett bra liv men hon dog för tidigt, svarar han.

– Det var inte hennes öde att lämna Syrien, konstaterar Mohammed sorgset.

Sköts i bröstet av gränsvakterna

Det var i augusti förra året det hände. Mohammed och Raghad försökte med hjälp av flyktingsmugglare ta sig över gränsen mot Turkiet. Tre turkiska gränsvakter dök upp och började skjuta mot den lilla gruppen. Mohammed ramlade och till en början såg han inte vad som hänt med de andra.

–Jag gick en bit och såg att min dotter låg på mage. Jag vände på henne. Jag ropade hennes namn: Raghad Raghad. Det var blod överallt. Dom sköt henne med två kulor i bröstet, berättar han med tårar rinnande.   

Mohammed fick hjälp att ordna en grav åt henne bestående av sten, grus och betongplattor. Sedan fortsatte flykten till resten av familjen i Sverige.

Civila skjuts ihjäl dagligen

Enligt en färsk rapport från Amnesty International tar sjukhusen i området dagligen emot skottskadade eller döda civila som försökt ta sig över gränsen med hjälp av smugglare. Ett fall ska gälla ett tioårigt barn som skjutits i huvudet. Enligt Amnestyrapporten finns inga stridande grupper i gränsområdet, som ligger på ett betydande avstånd från frontlinjen.

Mohammed kan inte begripa hur EU nu vill samarbeta med Turkiet, landet som sköt ihjäl hans dotter, för att flyktingströmmen ska minska mot Europa.

– Jag har inget förtroende. Dom har ingen barmhärtighet. Dom sköt oss direkt. Det var avsiktligt. Turkiet har sina egna intressen och dom vill utnyttja EU för sina egna intressen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet