Foto: Privat/TT

18-åring med hjärtproblem varnar för energidrycker

Uppdaterad
Publicerad

”Det här är vad som händer när du ägnar din barndom åt att dricka energidrycker” skrev 18-åriga Dion Parratt och lade ut en bild på sig själv med slangar över hela överkroppen. Hennes varning har än en gång uppmärksammat riskerna med överdriven konsumtion av energidrycker.

Sedan Dion Parrat från Kettering i Storbritannien upptäckte energidrycker vid 11 års ålder har hon druckit dem dagligen, uppger hon för Northants Herald and Post. Hon hade dem alltid med sig i skolväskan och ibland drack hon upp mot fem burkar på en dag. Efter två missfall och upprepade svimningar togs hon i december in för läkarvård.

Det var då läkarna konstaterade att hon led av hjärtproblem. För att få en bättre bild av hennes hälsotillstånd kopplade läkarna henne till en EKG-maskin för att mäta hennes hjärtrytm under ett dygn. Bilden hon lade ut på Facebook från sjukhuset har sedan dess delats av tusentals människor världen över.

Enligt Dion Parrat har läkarna sagt att energidryckerna kunde ha bidragit till hjärtproblemet. ”Tänk på vad du gör med din kropp” skriver hon i sitt inlägg och uppmanar alla föräldrar att förbjuda sina barn från att dricka dem.

Ständigt stresspåslag

Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, har läst om fallet.

– Hon hade fått problem med cirkulationsfysiologin och fick svimningar. Det kan bero på att hon hela tiden ligger med ett stresspåslag och högt blodtryck. Sen vet man inte säkert om det beror på energidryckerna även om hon tror det, säger han.

Energidrycker innehåller koffein som stimulerar andning och hjärtverksamhet. En måttlig konsumtion ger en ökad vakenhet, men för hög konsumtion riskerar att slå över i högt blodtryck och hög puls.

– Enstaka energidrycker är inte farligt. Men mer än en per dag och en regelbunden konsumtion tror jag inte är hälsosamt, säger Kai Knudsen, och tillägger att det finns en parallell diskussion om hur kaffe påverkar olika individer.

Kroppen återhämtar sig

Den som går tillbaka till en hälsosammare livsstil slipper oftast problemen, men det kan ta upp mot ett halvår för kroppen att återhämta sig.

Kai Knudsen poängterar att skillnaden kan vara stor mellan en person som är hjärtfrisk och en individ som sedan tidigare har problem med oregelbunden hjärtrytm.

– Det har varit ett antal dödsfall internationellt och i Sverige där man har försökt koppla det till energidryck. Företagens försvar är ”vi har sålt miljoner energidrycker”, men de som drabbats har varit personer med ett känsligt hjärta och stresspåslag.

Värst vid träning

De största riskerna med energidrycker uppstår i kombination med alkohol, eftersom det ofta leder till högre berusningsgrad, och träning eftersom dryckerna är vätskedrivande. Kai Knudsen är kritisk till att dryckerna så ofta marknadsförs i just de sammanhangen.

– Vi kan se hur kända idrottsmän dricker vatten ur flaskor med loggor från energidrycksföretag, de säljs på gymmen och en del gymkedjor har sina egna märken. Det motverkar de hälsorekommendationer som finns.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt. Energidrycker innehåller en hög halt koffein, som är vätskedrivande.

Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.

Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.

Gravida bör inte få i sig mer än högst 300 milligram koffein per dag, cirka tre koppar svenskt bryggkaffe.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.