Foto: SVT

18-årsgräns på solarier

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det 18-årsgränsgräns för att sola på solarier. I dag beslutade regeringen om ett lagförslag. Avsikten är att minska hudcancerfallen.

– Vi ser att många ungdomar börjar sola solarium tidigt och att det också etablerar ett beteende som är kopplat till att man får cancer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.

Solens strålar är både nyttiga och farliga. Det gäller också ljuset från lysrören i solarierna. Den ultravioletta strålningen kan leda till hudcancer. Den allvarligaste formen, malignt melanom, ökar kraftigt i Sverige. 500 människor dog av malignt melanom 2014, enligt Socialstyrelsens cancerstatistik.

Regeringen beslutade i dag om en lagrådsremiss som ska granskas av lagrådet. Lagförslaget innebär att det blir brottsligt att låta någon som är under 18 år sola på ett yrkesmässigt drivet solarium. Inom en månad överlämnar miljöministern en proposition som ska klubbas av riksdagen. Men lagen föreslås träda i kraft först den 1 september 2018 för att branschen ska få tid att anpassa sig. Kommunerna får i uppdrag att kontrollera att lagen efterlevs.

”Kommer inte märkas på hudcancerstatistiken”

Det finns idag ungefär 500 professionellt drivna solarier i Sverige. Branschen har efter larmrapporter om riskerna med solande krympt kraftigt på senare år. Och branschföreningen Svensk solarieförening är kritisk mot den nya lagen om 18-årsgräns.

– Den här åtgärden kommer inte att märkas över huvud taget på hudcancerstatistiken, säger föreningens sakkunnige Roland Laurent. Han hävdar med bestämdhet att UV-strålningen i ett solarium motsvarar solens vid midsommartid i Stockholm. Det är, enligt honom, större risk att sola i länder där solstrålningen är starkare.

– 14 dagars semester i Thailand, dit vi tar våra barn, motsvarar fem års solariesolande 10 minuter per vecka. I stället för åldersgräns vill branschen att myndigheterna informerar mer om riskerna med att bränna sig. Det är föräldrarnas ansvar att hålla koll på vad barnen gör, tycker Roland Laurent:

– Precis som vi låter våra barn gå på badstranden en sommardag ska föräldrarna bestämma om barnen kan sola i ett solarium eller inte.

Barn och unga är känsligare

Cancerfonden välkomnar åldersgränsen. Enligt fondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström visar forskning att det är farligare att sola i solarium jämfört med att vistas i solen och det är också känt att barns och ungas hud är mer känslig.

– Vi vet att det är populärt bland unga att sola solarium och vi vet också att risken att drabbas av malignt melanom ökar med 75 procent om man solar solarium regelbundet före 30 års ålder, säger Ulrika Årehed Kågström.

Och att döma av några vi träffar vid ett solarium i Tullinge söder om Stockholm finns det inget stort motstånd mot en åldersgräns.

– Jag tycker väl på ett sätt att det är bra. Det är många unga som solar och vad jag har läst på om solarier är det inte det bästa att göra kontinuerligt, säger Love Broth. Maria Moberg instämmer:

– Man känner sig ganska ganska odödlig när man är 18 år, men man lär sig med åldern att det inte är så bra för huden.

Förbjudet i andra nordiska länder

Sverige är inte på långa vägar först med en åldersgräns för solariesolande. Ett tiotal europeiska länder, däribland Norge och Finland, har redan infört en 18-årsgräns. Och Världshälsoorganisationen, WHO, har rekommenderat medlemsländerna att införa en sådan. Brasilien och Australien har gått ännu längre och infört ett totalförbud mot ”kosmetiska solarier”.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger till SVT Nyheter att han hoppas att åldersgränslagen kommer att innebära en allmän attitydförändring.

– Vi hoppas att fler ska komma till insikt om att solariesolning är riskfylld och att man kan utveckla hudcancer senare i livet. Lagen har effekt direkt mot barn och unga men kan också leda till att fler kanske tänker till och att vi får förändrade normer och ideal, säger Gabriel Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.