183 000 barn har minst en förälder med skulder hos Kronofogden

Publicerad

En ny undersökning från Kronofogden visar att 183 000 barn i Sverige bor i hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Flera av dem känner både skam och skuld för familjens ekonomiska situation.

För att bättre kunna hantera ekonomiskt utsatta barn jobbar Kronofogden med Barnens rätt i samhället (Bris) för att erbjuda samtalsstöd till barn.

– Många kompisar åker på semestrar och många gör roliga saker som man kanske inte har råd med och då kanske man känner sig absolut ensammast i världen. Då kan man faktiskt ringa till Bris och få stöd och hjälp, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden.

Stort mörkertal

Det är omkring var tolfte barn som bor i hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden eller där en skuldsanering pågår. Men långt fler barn än så lever i ekonomisk utsatthet där det inte finns något upprättat ärende hos Kronofogden.

– Det vi vill göra är ju att lyssna på det barn berättar och förmedla att de inte är ensamma, att vi pratar med många i samma situation, och att det finns stöd att få, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Skulderna ökar hos skuldsatta

Det går inte att säga om barn med skuldsatta föräldrar ökar då det är första gången Kronofogden gjort denna typ av mätning med hjälp av Statistiska centralbyrån. Men nåt som går att fastställa är att de som redan har skulder får allt högre skuldbelopp.

Det finns föräldrar som tror att de skyddar sina barn genom att inte prata om pengar, men Bris rekommenderar föräldrar att ta diskussionen.

– Det kan skapa mer oro att inte veta vad som händer i en familj snarare än att få information, och liksom verkligheten blir begriplig, säger Ellen Hedmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer