Många människor väntar på mer information om läget på Arlanda. Foto: SVT/Mari ForssbladVisa alla (5)
Visa alla (5)

Tusentals resenärer berörs under lördagens flygstrejk

Uppdaterad
Publicerad
Strejken som inleddes vid 18-tiden på fredagen fortsätter under lördagen. Tusentals SAS-passagerare berörs när 159 flyg ställs in under pilotstrejkens andra dag.

Det är främst inrikesflyg som ställs in, men även flighter mellan Sverige och övriga Europa påverkas. SAS har ställt in 159 flygningar på grund av strejken med över 20.000 berörda passagerare.

– 159 flygningar ställs in i dag. Dessa utgörs av inrikesflyg till och från Arlanda och flyg till och från Skandinavien och övriga Europa. De flygresor som inte påverkas är långdistansflygningar till USA och Asien, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, till SVT Nyheter.

– Alla som har bokat en flyg som blivit inställd hos SAS ska ha fått ett sms.

”Vi anser att vårt bud var balanserat”

I nuläget har flygbolaget inte fattat något beslut hur det blir med söndagens flygningar.

Cirka 400 piloter togs ut i strejk efter att Svensk Pilotförening inte kommit överens med motparten Svenska Flygbranschen. Konflikten handlar bland annat om tryggare anställningsformer, tydligare avtal och ett 3,5 procentigt lönepåslag.

– Vi anser att vårt bud var balanserat. Svenska piloter har under flera år stått tillbaka för att hjälpa SAS att överleva ekonomiska kriser och sparat miljarder åt företaget, säger Wilhelm Tersmeden, andre vice ordförande på Svensk Pilotförening till SVT Nyheter.

Enligt Svenska pilotföreningen tjänar svenska piloter i snitt 78.000 kronor i månaden inklusive tillägg, men erfarna piloter kan tjäna betydligt mer än så.

SAS ber om ursäkt

I ett pressmeddelande på sin hemsida ber SAS om ursäkt till de drabbade.

– Detta påverkar passagerare som är en oskyldig tredje part i denna konflikt. Vi har gjort allt som är i vår makt för att undvika en strejk, men vi har tyvärr inte kunnat komma överens, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, i pressmeddelandet.

De uppdaterar sin hemsida kontinuerligt med information om vilka flyg som drabbas av strejken.

Vad händer i förhandlingarna just nu?

– Förhandlingarna har inte återupptagits. Och vi vet inte när de kommer att återupptas. Vår ambition är att de ska göra det så fort som möjligt, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, till SVT Nyheter.

Högt tryck

Fotbolls-EM och chartersäsong gör att trycket på flyget är extra hårt. Ombokningsmöjligheterna är små eller obefintliga. Charterbolagen är särskilt drabbade av de inställda flygen.

– Det här slår väldigt, väldigt hårt mot oss. Just nu har vi 5 000 kunder som inte kommer någonstans, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på researrangören Apollo.

Apollo drabbas eftersom bolaget chartrar plan av SAS för en del av sina flygningar. 2 400 av bolagets kunder sitter därför fast på olika destinationer, medan ytterligare 2 400 inte kommer iväg på sina planerade resor.

När de strandade resenärerna kan resa hem är oklart.

– Vi har försökt hyra in flygplan, men det är jättesvårt. Vi meddelade därför våra kunder i natt att vi ställer in alla flygningar som skulle skett med SAS i dag. Det finns ingen kapacitet, säger Ann-Sofie Olsson.

Svårt att boka om

Att strejken har brutit ut i SAS absoluta högsäsong ställer till problem.

– Det är naturligtvis fullt på många flyg så ombokningsmöjligheterna är inte de allra bästa. Vi gör allt vi kan för att hjälpa till på bästa sätt och hitta alternativ för våra resenärer, säger Karin Nyman på SAS.

Flygplatsoperatören Swedavias personal mötte ett par hundra besvikna resenärer som hade tagit sig till Arlanda på morgonen, de flesta charterresenärer, men Ulf Wallin, presschef på Swedavia beskriver läget på flygplatsen som lugnt.

– Det är klart att folk blir oerhört besvikna men SAS och charterbolagen har jobbat hårt på att informera under kvällen och natten, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk

Mer i ämnet